Alan Senauke

2017. március 19. vasárnap, 13:30Dalit.hu

0


Alan Senauke


Hozan Alan Senauke (született Brooklyn, New York, 1947) szotó zen pap, aktivista, népzenész és író, aki Kaliforniában a Berkeley Zen Központban lakik, amelynek helyettes főapátjaként szolgál.

Alan a Tisztánlátás Projekt alapítója, amely buddhista alapú képzést és karitatív segítséget nyújt Ázsiában és Nyugaton.

1991-től 2001-ig ügyvezető igazgató volt a Buddhista Béke Társaságban. A Szotó Zen Buddhista Egyesületnek, és az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata tanácsadó testületének jelenleg is elnöke. Roshi Joan Halifax-szal együtt vezeti az Upaya Zen Központ papi szemináriumát. A Gondolat-gyülekezet (Think Sangha) alapítója is. E gyülekezet tagjai rendszeresen összegyűlnek, hogy azonosítsák azokat a társadalmi kérdéseket, amelyekkel nézetük szerint az elkötelezett buddhistáknak szembe kell nézniük.

Senauke 1947-ben született New York Brooklynban, világi zsidó családban. A Columbia Egyetem diákjaként részt vett az 1968. áprilisi sztrájkban.

Még abban az évben költözött Californiába, a San Francisco öbölbe, és kezdte el az ülő meditációkat a Berkeley Zen Központban.

1974-ben visszatért a Keleti Partra, amerikai hagyományos zenét tanult és ebben a műfajban mindmáig fellép. 1982-től ismét a San Francisco öbölben él, s attól fogva elkötelezett szotó zen gyakorló.

1991-től 2001-ig a Buddhista Béke Társaság ügyvezető igazgatója volt, de ma is aktív a szervezetben.

Alan már a 60-as, 70-es években is békemozgalmár és polgárjogi aktivista volt, de a 80-as évektől e tevékenysége inkább elméleti jellegűvé vált.

A Buddhista Béke Társaság igazgatójaként az első öbölháború idején azonban 1991-ben Alan ötvözte aktivista nézeteit és a buddhista gyakorlatot. Tova Green-nel együtt folytatott tevékenysége a Buddhista Béke Társaságot az amerikai elkötelezett buddhizmus középpontjába helyezte:

“A Buddhista Béke Társaság az amerikai társadalomban és a világban olyan helyet hozott létre, ahol szemügyre vehetjük az erőszak forrásait. Az öbölháborúról folytatott vita alapvetően fontos volt ebben a fejlődésben”.

A 90-es évek végén Alan a Gondolat-gyülekezet (Think Sangha) egyik alapítója lett, amely írókat és értelmiségieket tömörített a Buddhista Béke Társaság és az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata köreiből.

1998-ban Alan “shiho” Dharma-beavatásban részesült tanítójától, Sojun Mel Weitsmantól Maylie Scott apácával együtt a Tassajara Zen Hegyi Központban.

Alan egy ideig a Nevadai Sivatagi Tapasztalat elnevezésű szervezet egyik vezetőjeként számos elvonulás, tiltakozás és konferencia szervezője volt a nukleáris kísérletek témakörében.[4] 

A Tisztánlátás Projektet 2008-ban hívta életre válaszképpen a burmai szerzetesi forradalom eseményeire, hogy írások szülessenek Burmáról a nyugati buddhisták számára, hogy támogassák a katonai junta börtöneiben sínylődő szerzeteseket és apácákat. Alan gyakran tett látogatást Burmában, hogy szemtanú legyen, támogatást ajánljon föl, és képzéseket szervezzen a civil társadalom megteremtése érdekében. [5]
2010 óta Indiában, a volt érinthetetlenek Dr Ámbédkar követő közösségeiben dolgozik: Nágpúrban a Nágalóka főiskolán tanít. Indiai munkájának köszönhetően figyelt föl az Ámbédkar követő mozgalom kelet-európai megjelenésére a romák körében: Dhammacsári Szubhútival és Orsós Jánossal 2017. a vészakh ünnepségek idején a miskolci Dr Ámbédkar Gimnáziumban szervezett buddhista elvonulást.
Alan számos cikket publikált és két könyv szerzője: “A tökélyharcos ölelése: tudósítások az elkötelezett buddhizmus frontvonalából” és “Ámbédkar örökében: az elkötelezett buddhizmus újjászületése Indiában”. Alan CD-i között megtaláljuk: “Minden összetört: dalok arról, ahogy a dolgok vannak” és “A fából faragott ember: régi dalok a déli iskolából”. (E könyvek és CD-k az Amazon.com –nál elérhetőek.)

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Alan_Senauke
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1726386944318151/