Moldava – Szepsi: Veletek vagyunk

2018. június 20. szerda, 16:19Dalit.hu

0


Moldava – Szepsi: Veletek vagyunk


5 év telt el a Szepsi ( Moldava nad Bodvou) rendőrségi razzia után. A rendőrség vagy az ügyészség önállóan soha nem vizsgálta ki ,annak ellenére sem hogy a jogvédő no rendkívüli jelentésében keményen kritizálta az ügyet. Éppen ellenkezőleg a sérült áldozatokból csinált elkövető bűnösöket.

Szepsi nagymértékben Hedviga Malinovára emlékeztet. minket . Az ombudsman a média a civil szervezetek és a település vádoltjainak jogi képviselői sok súlyos hibára figyelmezteti a rendőrséget . Még az úgy lezárása előtt a miniszter elnök Fico és a belügyminiszter Klaniyák személyesen álltak ki a rendőrség oldalán. A magas rendőrségi vezetők azzal vádolták meg a lakosságot , hogy ónmagoknak okoztak sérüléseket és végezetül vádlottakat csináltak belőlük.

Megint tapasztalhatjuk hogy az állam politikai hatalommal védi és elrejti a rendőrség kudarcait és elutasítják a következményeket.

A település lakossága mellet állunk és kérjük a felelős intézményeket, hogy biztosítják a javulást. Kérjük hogy olyan szisztematikus intézkedéseket hozzanak létre, amelyek megakadályozzák ezeket a barátságtalan eljárásokat, biztosítják a független vizsgálatot a rendőrségi kudarcot ás következményeket

Az állam ismét jelet küldött a világnak, hogy valakit brutálisan bántalmazni büntetlen, és hogy ezt mindenkivel megtehetik akik védekezni próbálkoznak. És pont az ilyen jelek kelthetik fel a gyűlőlétett és az erőszakot az államban. És pont az ilyen jelek vezethetnek támadáshoz az idegenek vagy más bőrszínnel rendelkező emberekkel szemben.

Mindegy , hogy az állam elárul csak egyet közülünk. Az ugyan annyira elfogadhatatlan, mintha elárulna ezreket. Az igazságszolgáltatás kudarca és az erőszak terjedésének elrejtését nem nézhetjük tétlenül. Ez mindannyiunkat érint. Lerombolja azokat az alapokat amin az állam bizalma áll, képes érvényteleníteni a jogot és vele a demokráciát.

A Szepsi lakosság ügyet szorosan figyelemmel fogjunk figyelni mint Hedviga ügyet: Veletek vagyunk!

Zuzana Wienk (Aliancia Fair-play)
Veronika Prachárová (Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť)
Juraj Janiš (Kultúrny reparát)
Zuzana Števulová (Liga za ľudské práva)
Ján Orlovský (Nadácia otvorenej spoločnosti)
Lenka Surotchak (Nadácia Pontis)
Juliána Horváthová (Nie je nám to jedno)
Zuzana Havírová (Rómske advokačné a výskumné stredisko)
Milan Šagát (Via Iuris)
Juraj Šeliga (Za slušné Slovensko)

A legfontosabb tények:

Öt évvel ezelőtt több mint 23 autóval 60 rendőr berontott a Szepsi ( Moldava nad Bodvou) cigány telepre. A jogvédőnő Jana Dubovcová a jelentésében az incidensről kijelentette, hogy a rendőrségi beavatkozásnak végkép nem kellet volna megtörténnie. Nem megfelelően jártak el és soha nem volt megfelelően kivizsgálva egy független ellenőrél. A lakosság sérüléseit videók, fényképek és orvosii jelentések rögzítik. Dokumentálva vannak a laskások rongálása is, annak ellenére is , hogy rendőrségnek nem volt felhatalmazása arra hogy beléphessenek a lakásokba.

A bűnüldöző hatóságok fokozatosan elutasították a polgárok panaszait, és a büntetőeljárás leálltották. A lakosság panaszait később az Emberi Jogok Európai Bírósága fogadta el. Még a vizsgálatt alatt nyitottan áltak ki a rendorség mellet a miniszterelnok Fico és a belugyminisztr Kalinyák, akik ezért még a Szepsi rendor kapitányságott is eglátogatták. A nyomozás végén a rendőrség eljárást inditott a razzia némelyik áldozattai ellen. Néhányan hamis tanuzással vannak vádolva, ketten már átvették büntetőítéletet papírját.

http://policajnarazia.sk/

https://www.expres.sk/146851/l-suchova-ak-na-slovensku-chceme-zit-bezpecne-krivdy-sa-musia-dosledne-vysetrit/

https://dennikn.sk/1154314/v-moldave-ho-zbili-policajti-sny-si-teraz-plni-v-nemecku/

http://policajnarazia.sk/blog/l%C3%BDdia-%C5%A1uchov%C3%A1-pam%C3%A4t%C3%A1m-sa-o-5-rokov-nesk%C3%B4r