Szerkesztőségi levelesláda → info@dalit.hu

Virágot a Virág utcába

Park a cigánytelepen. Lám, még Daróczi Ági is ott ültet. Sok a gyerek: játszótér is lesz. A hatalom oda valaha szeméttelepet álmodott, az is lett. Aztán úgy tűnt, cigánytelepnek éppen jó lesz. A bánya és az állam létrehozta itt az ország egyik legnagyobb szegénynegyedét. A hatalomnak így tetszett. Újabb és újabb családok kényszerülnek ide ma is, mert munkájuk nincs, jövedelmük nincs, most már szocpol sincs. Itt nyílnak most a virágok.

De hogy kerül a falusi asszonyok parkja főműsoridőben a kereskedelmi tévébe? Ezek az asszonyok híresek. Ők voltak, akik kiálltak a tévénézők milliói elé, és föltárták az áramszolgáltató vállalat rettentő hatalmát. Kiálltak a jogaikért, az előrefizetős villanyórákért. Az ő érdekükben a Filmszemle nagyközönsége mozdult meg.

A parkjuk majdnem olyan híres, mint Athénben a Pigi és a Tsavella utca sarkán az illegális park. Athéni testvér-parkunk „gerilla” park, mert a hatalom nem akarta (lásd a videót jobbra). A rendezési tervekben szerepelt ugyan egy kis zöld, de a lebetonozott parkoló pénzt hoz. A gyerekek, az öregek, a helyi lakosok szempontja nem érdekes. Lassan mindenen úrrá lesz a pénz hatalma és a hatalom pénze.

Tavaly Mikuláskor, (pont Dr. Ámbédkar halálának 53. évfordulóján) a szomszéd sarkon a rendőrség lelőtt egy 15 éves fiút. Európában heteken át tüntetéseken tiltakoztak a fiatalok, hogy a hatalom ne gázoljon át az embereken. A helyi lakosok úgy érezték, Alex emléke arra kötelezi őket, hogy vegyék vissza a hatalomtól azt, ami az övék. Átnevezték az utcát a lelőtt fiú emlékére. Tavasszal pedig föltörték a betont, és fákat, virágokat ültettek, játszóteret szereltek föl a parkoló helyén. A tettrekész görög rendőrökön mindenki csak nevet: ezek a fák, virágok, ez a játszótér a rohamsisakos osztagok ellenfele.

Nekünk itt Sajókazán nem tettrekész magyar rendőr kell. Elég lenne néhány tettre kész barát. Anna Arvanitaki és Hatto Fischer, az athéni park építői a barátaink. Most pedig a sólyomtelepi játszótérről jelentjük (lásd a videót jobbra). Következő kazai kezdeményezésünk: a mászóka, a hinta, a homokozó és a csúszda. Segítesz?