Csodák pedig vannak!

2010. augusztus 16. hétfő, 17:13Dalit.hu


Csodák pedig vannak!


Szerkesztőségi közlemény

A Dalit.hu tényfeltáró munkába kezdett Szigetvári Miroszláv látomásának nyomán kialakult helyzetben. Munkánk eredményéről hamarosan tájékoztatjuk kedves olvasóinkat.

„A kereszt ereje” – TV2 Aktív, 2010. augusztus 23.


Forrás: http://tv2.hu/aktiv/video/a-kereszt-ereje

Csoda Alsószentmártonban? – zarándokok a fénylő keresztnél

1718619_alsoszentmarton-001A baranyai faluban zarándokhellyé vált a különleges feszület, a helybéliek másokkal is megosztanák az egyedülálló élményt.

Földes, hepehupás út vezet a falutól egy-két kilométerre felállított feszületig. A délutáni tűző napsütésben többen körülállják a keresztet, szemüket áhítattal függesztik a Jézus alakra, miközben imát mormolnak. Alsószentmártonban csak pár napja megszokott ez a látvány, korábban elhagyatottan állt a most sűrűn látogatott kőkereszt.

1718620_alsoszentmarton-002Vas Péter polgármester kérdésünkre elmondja, ő maga is évekig elment a feszület mellett anélkül, hogy egy pillantást vetett volna rá, ma azonban már ő is látja, hogy különleges dologgal áll szemben. A csodálatos látványra egy helybéli fiatal fiú hívta fel környezete figyelmét, aki elmondta, fohászkodás közben a kőkereszt mellett egy másik, fényes kereszt jelent meg a szemei előtt. A fiú hazafelé tartott a közeli tóról, amikor szomorúságában, hogy a kedvese elhagyta, megállt a feszületnél és imádkozni kezdett. Azóta százak követték a példáját és mind hasonló jelenségről számoltak be.

1718621_alsoszentmarton-003– Aki hisz Istenben, az láthatja a csodát – suttogja egy középkorú nő, aki már nem először jár a keresztnél. Hozzáteszi, sokan éjszaka is kijönnek, sőt, igazán csak akkor gyűlik össze a tömeg, hiszen a sötétben valami kékes fénnyel ragyog fel a második kereszt. Bár néhányan kételkedtek a látvány különlegességében, s ezért a falu összes feszületénél szerencsét próbáltak, nem jártak sikerrel. Egyedül ez a kereszt az, amely körül feltűnik a ragyogás, állítják a falubeliek.

A csodának napok alatt híre ment, a közeli falvakból, de Siklósról is érkeznek látogatók, akik saját szemükkel akarnak meggyőződni a látványról.

1718624_alsoszentmarton-004A polgármester elmondása szerint az elmúlt három napban volt olyan este, amikor kétszázan imádkoztak a kereszt alatt. A híressé vált feszületet a falubeliek reménye szerint egyre többen keresik majd fel, ezért a környékét elkezdték rendbetenni, hiszen korábban ezzel senki sem foglalkozott.

A polgármester nem tartja kizártnak, hogy idővel kápolna épül a kereszt mellé, valamint az út felújítására is sor kerül, hiszen a zarándokhelyek máshol is így alakultak ki.

1718622_alsoszentmarton-005A Jézus-szobrot 1923-ban emelték, 1989-ig katonai őrhely állt mellette. A falubeliek naponta többször ki-kijárnak a kereszthez, s Krisztus szemébe nézve elmondanak egy imát. Ők hisznek a csodában, s abban, hogy Isten elhozta számukra a szerencsét, amelyre régóta vártak.

Évtizedek óta nincstelenségben

Az ezeregyszáz lelkes Alsószentmártonban a népesség gyakorlatilag teljes mértékben romákból áll. Óriási arányú a munkanélküliség, így az önkormányzati költségvetés egyik legvaskosabb fejezete éppen a szociális támogatásokra jutó pénz, az ápolási díjtól a temetési segélyig.

1718623_alsoszentmarton-006Volt olyan időszaka is a falunak, amikor még az éhezés sem tűnt eltúlzottnak. Nem véletlen, hogy az adózás szempontjából készített országos éves rangsorban Alsószentmárton rendre az utolsó tízben szerepel.

Forrás: http://newtest.bama.hu/baranya/kozelet/csoda-alsoszentmartonban-zarandokok-a-fenylo-keresztnel-319600 (BAMA – Baranya ma)

Krisztus a Hortobágyon

Püspökladány határában (Péter deák lesének hívták ezt a helyet, itt laktak a nádi betyárok és innen csaptak le az utazókra, ma a Bartók út menti földnek hívják) a Google térképén egy Krisztus-képmás rajzolódik ki (2010. augusztus 16-án, a Google Maps műholdfelvételén):


Forrás: Google Maps

Krisztus a Hortobágyon

Krisztus a Hortobágyon