2 évig maradt székében Gilvánfa elítélt polgármestere

2010. február 13. szombat, 16:45Dalit.hu

0


2 évig maradt székében Gilvánfa elítélt polgármestere


Még két évig gyakorolhatta polgármesteri jogait Orsós János, Gilvánfa első embere azt követően, hogy hivatalával összefüggő bűncselekmény miatt jogerősen elítélte a bíróság – írta az Új Dunántúli Napló szombaton.

Bár Orsós János egy 2008 áprilisában született jogerős bírósági döntéssel felfüggesztett szabadságvesztést kapott és elveszítette hivatalát, erről hivatalosan sem a közigazgatási hivatalt, sem a magyarmecskei körjegyzőséget, sem a gilvánfai képviselő-testületet nem értesítette senki.

A Dél-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal csak a napokban tájékoztatta a körjegyzőséget és a testületet, hogy Orsós János 2008 áprilisa óta nem polgármester. Mivel idén már nem lehet új választást kiírni, a vezető tisztségviselő teendőit Ignácz János alpolgármester, a település kocsmárosa látja el.

A polgármester elítéléséről szóbeszéd útján értesültek a falubeliek, a képviselő-testület 2009 nyarán szólította fel a körjegyzőséget, hogy lépjen az ügyben. A sűrűn cserélődő körjegyzők egyike levelet írt az államigazgatási hivatalnak, véleményét kérve, a hivatal értesítője pedig idén februárban érkezett meg.

Hajdú István, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője azt mondta: a az Orsós János ügyében eljáró bíróság nem tudta, hogy az elítélt polgármester, ő erről nem nyilatkozott. Ha megtette volna, akkor sincs jogszabály arra vonatkozóan, hogy a bíróságnak lenne ilyen jellegű adatszolgáltatási kötelezettsége – olvasható a baranyai napilapban.

Forrás: http://index.hu/belfold/2010/02/13/2_evig_maradt_szekeben_gilvanfa_elitelt_polgarmestere/