A cigányok kaszton kívüliek Európában

2011. április 22. péntek, 09:12Dalit.hu

2


A cigányok kaszton kívüliek Európában


Valamivel kevesebb mint nyolcszáz, többségében cigány fiatal tanul Magyarországon a Dzsaj Bhím közösség tanodáiban és a sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnáziumban. Nemcsak az iskolás korúakat, a felnőtteket is szívesen látják a padokban, előfordul az is, hogy a szülő gyerekével együtt jár iskolába.

A közösség segítségével befejezheti az általános iskolát, akinek ez korábban nem sikerült. Aki tovább szeretne tanulni, felkészülhet a gimnáziumi évekre, sőt, érettségit is szerezhet a gimiben. A diákok az iskolával olyan helyekre juthatnak el, ahová cigánysorról ritkán utaznak emberek: színházba, közönségtalálkozókra járnak. A tanodahálózat olyan képzéseket próbál nyújtani, amelyek egyébként csak náluk tehetősebbek gyerekei számára elérhetőek. Kézműves foglalkozásokat tartanak, táncos vagy színházi órákat rendeznek a diákoknak.

Sajókazán két egyetemistával is találkoztunk, akik India kirekesztett csoportjából, a kaszton kívüliek közül érkeztek Európába, hogy magasan képzett szakemberként térjenek vissza segíteni a kaszton kívülieket az egyenlőségért folytatott harcban.

Swati Kamble szerint, aki korábban angol nyelvet tanított Sajókazán, a cigányok és az érinthetetlenek helyzetében a legnagyobb hasonlóság a mindennapos elnyomás, amelyben élnek. A nyomorból az oktatás és a felelősségvállalás jelentheti a kiutat – mondja az indiai lány.

Forrás: Bálint Csaba, HVG, 2011. április 21.