A gyerekek botokat fognak és kommandóst játszanak

2014. augusztus 4. hétfő, 10:23Dalit.hu

0


A gyerekek botokat fognak és kommandóst játszanak


kmc35014080114280_1

A fordítás Szűcsová Judita munkája:

A gyerekek botokat fognak és kommandóst játszanak

A szepsi rendőrségi akció egy év után sincs kivizsgálva, egyeseket még csak most hívnak kihallgatásra. A szlovák Belügyminisztérium és a kassai rendőrség hangoztatja, hogy semmi nem történt Moldava nad Bodvou (magyar nevén Szepsi) város cigánytelepén.

„A történteket legjobban a gyerekek sínylették meg. Amikor rendőrségi autót látnak, elszaladnak. Máskor botokat fognak és kommandóst játszanak.” – meséli az esetet Igor Hudák egy év elteltével.
Közönséges nap volt, iskolaév vége. A település egyik végén a kunyhók és a szétesőben lévő tömblakások között egyesek fociztak, mások a lépcsőkön ültek, mindenhol kutyák és macskák kergetőztek.

„ Rugdostak, vertek, árammal sokkoltak”- emlékszik vissza a már általa is nagyon sokszor elmondott az estre Hudák. A rendőrség azt állította az „akcióról”, hogy bűnözőket kerestek. Senkit nem találtak. A rendőrségi fellépés után megvert emberek és szétvert kunyhók maradtak a helyszínen. A sebesüléseket az orvosi látleletek bizonyítják. A rendőrség razziát tartott a közeli Drienovicén (magyar nevén: Somodi) is, ahol két embert vádoltak/gyanúsítottak rendőrök elleni erőszak miatt. Ott sem találták a keresett személyeket, és a bíróság nem tudta bizonyítani, hogy a helyiek fejszékkel támadtak volna a rendőrökre. Az emberek úgy jellemzik az esetet, hogy a rendőri fellépés pusztán megtorlás volt, mert pár nappal azelőtt gyerekek beverték egy rendőrségi autó ablakát.

Főleg az érettségiért mentem el innen

„A verés után nem tudtam tovább itt maradni, ezért felvételiztem Magyarországra egy gimnáziumba.” – Meséli a 31 éves Hudák, aki érettségizni szeretne pár kilométerrel határ túlsó oldalán. Az az álma, hogy tanító legyen. A rendőrségi akció előtt öt évig már pedagógiai asszisztensként dolgozott a telepen, a közösségi házban. Hudák az egyike volt azon romáknak, akiket a belügyminiszter Robert Kalinyák (Smer) januárban hazugnak nevezett. Hudák legalább egy szimbolikus bocsánatkérést vár el tőle.

Márciusban a miniszterelnök Robert Fico látogatást tett Szepsin. Kalinákkal csak a rendőrséget látogatta meg, a cigánytelepet kikerülte.

Hudákot a rendőrség először két hónappal ezelőtt hallgatta ki, az után, hogy az országos főügyész Jaromír Cizmar megbízta a besztercebányai ellenőröket az ügy újabb vizsgálatával. A belügyminisztérium ellenőrei nem találtak eljárási hibákat. „ Azt kérdezgették állandóan, hogy azon a napon hogyan voltam felöltözve.”

„- Már nem emlékszem”-, mondta Hudák a két és félórás kihallgatáson.

Kihallgatások egy év után

Ebben a hónapban először hívták be kihallgatásra a nyugdíjas Klárát. „Az igazságot mondtam: ott voltak szétverve az ablakok, ajtók, szétverték az embereket.” – emlékszik vissza az esetre az asszony, aki a rendőrségi razzia alatt a küszöbön ült. – „ A falak mellett a gyerekeket is verték.”

„A településen félelem érződik. A város lakói hozzá voltak szokva a rendőrségi akciókhoz, de ez már sok volt.” – mondja Martin Vavrincik az ETP Szlovákia szervezetének munkatársa, amely szervezet hét éve tevékenykedik Budulovskán (a Bodollói úti cigánytelepen). „Azzal a ténnyel, hogy a rendőrség a razziát felülvizsgálja, elégedett vagyok. A besztercebányai ellenőrök professzionális hozzáállása megörvendeztetett minket. Azt viszont nagyon sajnáljuk, hogy mindez csak egy félév elteltével történt meg.”

„Elismerem, hogy meg kell büntetni a bűnözőket, viszont nem kéne verni a bűnteleneket/ártatlanokat, a gyermekeket és az asszonyokat.”- mondja Hudák.

A belügyminisztérium azt állítja, hogy egy évvel ezelőtt nem hibáztak. A település lakói erőszakosak voltak. A kassai rendőrség megüzente, hogy nincs oka változtatásokat foganatosítani, hiszen senki nem bizonyította be, hogy hibáztak volna.

Polgármester: A romák nem tanultak a razziából

A szepsi polgármester Zachariás István, a Magyar Koalíció Pártjának kerületi elnöke:

„Megváltozott-e az élet a razzia után a Bodollói telepen?

- Nem. Röviddel az akció után meghökkentek az emberek, de nem tanultak az esetből és nem változtak meg a település lakosai. Egy hónapig tartott, hogy csökkent a bűnözés a városban. Ma már a helyzet a régi.

Megváltozott-e a város megítélése a kommandósok akciója után?

- A város többet szerepel a médiában, sokszor negatívan. A városnak semmi köze az akcióhoz. Az akcióról csak utána értesültünk.

Szombaton az akció évfordulóján koncerteknek kellene lennie. Miért nem lesznek?

- Igen, nem egyeztem bele. A rendezvényt azok az emberek szervezték, akik szervezik a Pohoda (Békesség) Fesztivált. Ez kétélű fegyver, a koncert feszültséget okozna városunkban. Városunk lakosainak többsége a razzia után megkönnyebbülést érzett. A rendőrség akcióit nem kell összefüggésbe hozni mulatozással és koncertekkel.”


Primátor Moldavy: V osade sa z razie nepoučili

V sobotu si Rómovia a aktivisti chceli pripomenúť výročie policajne razie. Primátor a krajský šéf SMK ISTVÁN ZACHARIAŠ však koncert nepovolil. Aby nebolo napätie.

Primátor Moldavy nad Bodvou István Zachariaš. (Foto: ARCHÍV - TASR)

Primátor Moldavy nad Bodvou István Zachariaš. (Foto: ARCHÍV - TASR)

Primátor Moldavy nad Bodvou si myslí, že veľa ľudí v meste po zbití Rómov pociťovalo úľavu. Priznáva, že razia poškodila povesť mesta, miera kriminality je vraj rovnaká ako pred rokom.

Zmenil sa život v osade Budulovská po razii?

Nie, nezmenil sa. Život tam beží stále vlastnou cestou. Krátko po zásahu tam bola veľká trauma, ale nejaký vážny dopad alebo nejaké ponaučenie zo zásahu u miestnych obyvateľov nenastalo.

A zlepšila sa bezpečnostná situácia na ulici Budulovská po akcii?

„Približne mesiac a pol od razie bol mesiac pokojnejší. Aj štatistiky a záznamy mestskej polície hovoria o tom, že sa znížil počet spáchaných trestných činov. Ale dnes je ta situácia rovnaká ako pred rokom.“

Posilnilo mesto od razie hliadky mestskej polície v lokalite?

„Nie, neboli posilnené. Musím zdôrazniť, že v Moldave nad Bodvou pôsobia aj takzvané rómske občianske hliadky. Majú za úlohu sledovať miesta, kde hrozí väčšie nebezpečenstvo. Napríklad pri priechodoch neďaleko osady, alebo potom na miestach, kde prechádzajú deti a tie boli v minulosti napadnuté a okradnuté o peniaze na desiatu.“

V osade sa hovorí, že mesto ide budovať nové komunitné centrum.

„Komunitné centrum vnímame ako preventívne zariadenie. Výchovou detí a dospelých, ktorí tam bývajú, môže v budúcnosti niečo zmeniť. Ešte pred niekoľkými rokmi sme si podali investičný projekt na komunitné centrum, ktoré sa chvalabohu začína budovať. Chcem zabezpečiť nielen zdravotnú alebo sociálnu výchovu, no pribudnúť by mala aj kaplnka.“

Zhoršila sa povesť mesta po zásahu kukláčov?

„Mesto Moldava nad Bodvou sa po razii omnoho viac spomínalo v médiách a nie vždy to bolo v pozitívnom svetle. Treba si však uvedomiť, že mesto s tým nemá nič spoločné. O akcii som sa dozvedel až po zásahu.“

V sobotu sa mali konať v osade koncerty, ktoré by pripomenuli výročie razie. Mesto s tým však nesúhlasilo.

„Áno, nesúhlasil som s tým. Podujatie pripravovali umelci a ľudia, ktorí organizujú festival Pohoda. Mal to byť demonštračný koncert na výročie policajného zásahu. Nemám nič proti koncertom, ak sa budú robiť v inom kontexte. Myslím si, že je to dvojsečná zbraň a koncert by vyvolal skôr napätie v meste. Veľmi veľa obyvateľov Moldavy nad Bodvou pociťovalo po razii úľavu. Netreba spájať policajné zásahy, do ktorých nevieme zasahovať, s koncertmi a zábavou.“

„Igor Hudák klame!” (”Hudák Igor hazudik!” – nyilatkozta a belügyminiszter.

Forrás: http://romovia.sme.sk/c/7242521/primator-moldavy-v-osade-sa-z-razie-nepoucili.html