A Jobbik is terjeszti a gumikalapácsos mesét

2009. szeptember 8. kedd, 12:23Dalit.hu

17


A Jobbik is terjeszti a gumikalapácsos mesét


A Fidesz polgármestere rágalmazza a szendrőládi és a laki a cigány anyákat. A Jobbik Magyarországért Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete megvédi a rasszista polgármestert. A Bhim Rao Egyesület és a sajókazai Segítő Kéz Asszonygyülekezet tüntet.

Egyed Zsolt Borsod megyei Jobbik elnök és Endrésik Zsolt alelnök is úgy tudják, hogy a cigány asszonyok gumikalapáccsal verik a hasukat, hogy bolond gyerekük szülessen, s így nagyobb családi pótlékhoz jussanak. A fideszes polgármester és a jobbikos pártvezetők szerint a gumikalapácsos módszer a térségben nyílt titok, ténynek tekinthető. Az igazságot kimondó, igazáért kiálló politikus meghurcolása ellen tiltakozunk és teljes mellszélességgel kiállunk mellette – mondják a jobbikos vezetők Molnár Oszkárról.

A Fidesz másképpen viselkedik, mint a Jobbik: nem áll ki saját politikusa mellett. Lehet, hogy a fideseszek elhiszik a kalapácsos mesét? Lehet, hogy nem hiszik? Ki tudja? Mindenesetre a Fidesznek a cigány asszonyokhoz nincs egy szava sem. Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke azt mondta, hogy a párt helyi ügynek tekinti a kirobbant vitát. A Fidesz pedig máskor olyan sokat beszél a családi értékekről, a gyermekvállalás fontosságáról, a magyar anyákról. A cigány anyákat miért tiporják sárba?

Edelény polgármesterének távozását követelte a közéletből négy-ötszáz roma a szendrőládi Bhim Rao Egyesület szervezésében hétfő délelőtt az edelényi városháza előtt. Molnár Oszkár, aki egyúttal a Fidesz országgyűlési képviselője, a legutóbb nyilvánosságra került nyilatkozatával bebizonyította: nem méltó a képviselőségre, szélsőséges, rasszista kijelentéseket tett, megrágalmazta a cigány asszonyokat.

A demonstráción a sajókazai asszonygyülekezet is képviseltette magát. Az egyik szónok szerint Edelényből többen is jöttek volna, de Molnár Oszkár megfélemlítette az embereket, hogy nem kapnak segélyt és munkát, ha részt vesznek a tüntetésen. A felszólalók követelték, hogy Molnár Oszkár kérjen bocsánatot a roma asszonyoktól, és mondjon le, mert megszegte képviselői esküjét. Világos a szándék, Molnár Oszkár szembe akarja állítani az ország és a település polgárait, tovább szítva a feszültséget a polgárháborús veszélyt – ezt hangsúlyozta Daróczi Ágnes, a Phralipe elnökhelyettese.

Boda Péter énekes három gyönyörű hallgatóval próbálta érzékeltetni a megbántott anyák fájdalmát, Molnár Oszkár azonban nem volt kíváncsi az érintettek véleményére, nem jött ki, hogy találkozzon a romákkal.

Molnár Oszkár a tüntetés idején mással volt elfoglalva: sajtótájékoztatót tartott. Ezen azt mondta, ezerszámra kap e-maileket, telefonokat az ország minden részéről, amelyek hasonló esetekről számolnak be. A héten mindenképpen megteszi a feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert szerinte ez országos ügy. Újságírói kérdésre, hogy miért éppen Lak és Szendrőlád községeket említette, amikor ott egyetlen sérült vagy fogyatékos roma gyerek sincs, azt válaszolta, véletlenszerűen mondta csupán a két falu nevét.

Lakon és Szendrőládon tehát mégsincs gumikalapács. Csak cigányok vannak. A rasszistákat pedig csak a cigányok érdeklik. A gumikalapács csak mese.

„Edelény neve manapság mocskos szájú, gyalázkodó polgármesteréről híres”

Roma tüntetők demonstrálnak az edelényi városháza előtt (Fotó: MTI - Vajda János)

Roma tüntetők demonstrálnak az edelényi városháza előtt (Fotó: MTI - Vajda János)

Edelény polgármesterének távozását követelte a közéletből és a politikából mintegy félezer roma hétfőn délelőtt az edelényi városháza előtt. Molnár Oszkár, aki egyúttal a Fidesz országgyűlési képviselője, a demonstrálók szerint nem méltó a képviselőségre, rasszista kijelentéseket tett, megrágalmazta a cigány asszonyokat.

Edelény polgármesterének távozását követelte a közéletből és a politikából mintegy félezer roma hétfőn délelőtt az edelényi városháza előtt. Molnár Oszkár, aki egyúttal a Fidesz országgyűlési képviselője, a demonstrálók szerint a legutóbb nyilvánosságra került nyilatkozatával bebizonyította: nem méltó a képviselőségre, szélsőséges, rasszista kijelentéseket tett, megrágalmazta a cigány asszonyokat.

Káló Károly, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hátrányos Helyzetű Ifjak (Magyarok, Romák) Azonos Szintű Oktatásáért Szociális, Kulturális és Oktatási Egyesület (Bhim Rao) elnöke beszédében úgy fogalmazott: ma Magyarországon cigányembereket ölnek, és megalázzák a cigányságot. „Molnár Oszkár szerint mi nem vagyunk emberek, sőt, még az állatoknál is alábbvalónak tart minket” – jelentette ki, utalva arra, hogy Molnár Oszkár egy kereskedelmi televízió híradása szerint egy képviselő-testületi ülésén azt állította: szándékosan ártanak születendő gyereküknek a roma nők azért, hogy emelt szintű családi pótlékot kaphassanak.

Káló Károly úgy vélekedett: a cigányság megbecsüli időseit, óvja gyermekeit, s „a cigányoknál a család szent és sérthetetlen”. Az elmúlt húsz évben nem volt példa arra, hogy egy parlamenti képviselő, egy polgármester ilyen nyíltan rasszista, uszító kijelentéseket tegyen, és amíg politikusok ezt büntetlenül megtehetik, nem mondhatjuk, hogy szabad országban élünk – tette hozzá. „Elutasítjuk ezeket a rágalmakat, kérjük Molnár Oszkárt, kérjen bocsánatot a cigányságtól” – fogalmazott az egyesületi elnök. A parlamenti pártokat és szervezeteket pedig arra kéri, határolódjanak el Molnár Oszkártól.

Daróczi Ágnes, a Phralipe elnökhelyettese a polgármesteri hivatal ablakaira mutatva azt mondta: „Edelény neve manapság mocskos szájú, gyalázkodó polgármesteréről híres”. Nem egyszerűen a cigányokat ért sérelem miatt tiltakoznak, hanem az országot, a demokráciát, a jogállamot ért sérelem miatt is – hívta fel a figyelmet. „Ez a polgármester a jogállamot sértette meg, amikor minket sértett meg, ez a polgármester egy aljas, hitszegő, esküszegő”, mert nemcsak a „fehérmagyarokra, hanem a feketemagyarokra, miránk is felesküdött”, amikor azt mondta, a mi érdekeinket is képviseli” – hangoztatta Daróczi Ágnes.

„Tételezzük fel”, hogy valóban történt olyan gyalázat, amelyet ez a polgármester állított, akkor az lett volna az alapvető kötelessége, hogy azonnal feljelentést tesz, ezzel megvédi a még meg sem született gyermeket, és miután ezt nem tette meg, törvényt sértett, cinkossá lett egy bűntényben. Most, hogy országos botrány lett az ügyből, most igen, ismeretlen tettes ellen, védőnőre, orvosra hivatkozva feljelentést tett – hangsúlyozta a Phralipe elnökhelyettese, aki beszédében azt is megkérdezte, ugyan milyen orvosra lehet ebben az ügyben hivatkozni. „Ugyan melyik orvosra? Egyenesen Mengelére, mert Mengele és fasiszta társai voltak olyanok” – adott választ saját szónoki kérdésére.

A demonstrálók – akik közül többen transzparenst tartottak fel „Nincs gyógyszerünk, sem kalapácsunk!” Méltóságot mindenkinek!”, „Az anyaság szent!” feliratokkal – a szónokok minden megnyilvánulását hosszas tapssal, bekiabálással köszöntötték, és hangosan, folyamatosan skandálták: „mondjon le, mondjon le, nem tűrjük, nem tűrjük”!

Molnár Oszkár – akinek hivatali szobájába minden bizonnyal jól felhangzott a demonstráció minden szava – egy rögtönzött sajtótájékoztatón azt mondta: bíróságon bizonyítja mindazt, amit állított, mert szerinte az, amiről beszélt, „országos jelentőségű dolog”, nem borsodi specifikum. Nem mondok le – szögezte le az országgyűlési képviselő.

Miután múlt héten csütörtökön nyilvánosságra kerültek Molnár Oszkár szavai, Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy a Fidesz helyi ügynek tekinti az edelényi polgármester által elmondottakból kirobbant vitát.

http://www.nol.hu/belfold/romatuntetes_az_edelenyi_polgarmester_ellen

Az edelényi polgármester bízik az orvostudományban

Több százan tiltakoztak Molnár Oszkár szavai ellen a polgármesteri hivatal előtt (Fotó: MTI - Vajda János)

Több százan tiltakoztak Molnár Oszkár szavai ellen a polgármesteri hivatal előtt (Fotó: MTI - Vajda János)

Tüntetés egy botrányt okozó kijelentés miatt

Edelény polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője azt állítja: cigány asszonyok a majdani kiemelt családi pótlék reményében, magzatukban szándékosan kárt okoznak. Tegnap több százan tüntettek ellene Edelényben. Az egyik felszólaló azt mondta: úgy látják, Molnár Oszkár a cigányokat az állatoknál is alávalóbbnak tartja.

Roma szervezetek felhívására több százan tüntettek tegnap az edelényi polgármesteri hivatal előtt Molnár Oszkár polgármester napokban nyilvánosságra került nyilatkozata miatt. A város vezetője, fideszes országgyűlési képviselő, egy júniusi testületi ülésen jelentette ki, hogy tudomása szerint a környékbeli településeken – például Lakon és Szendrőládon – a cigány asszonyok közül terhességük ideje alatt többen szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy „bolond gyerekük szülessen”. Állítása szerint más – szintén roma származású – terhes nők pedig gumikalapáccsal verik a hasukat, hogy nyomorék legyen születendő gyermekük. Mindezt azért teszik – jelentette ki -, hogy sérült gyermekeik után kiemelt családi pótlékot kapjanak.

A kereskedelmi tévékben nyilvánosságra került felvételeken elhangzó mondatok közfelháborodást keltettek. Roma szervezetek tegnapra tüntetést szerveztek Edelénybe, hogy így tiltakozzanak Molnár Oszkár polgármester kijelentései ellen. Ezen – többek között – felszólalt Káló Károly, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hátrányos Helyzetű Ifjak Azonos Szintű Oktatásáért Szociális, Kulturális és Oktatási Egyesület elnöke, aki arról beszélt, hogy Molnár Oszkár a cigányokat az állatoknál is alávalóbbnak tartja. Tapasztalatai szerint a cigányság óvja a gyermekeket, a romáknál ugyanis a család szent és sérthetetlen.

Káló Károly arról is beszélt, hogy a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy egy országgyűlési képviselő, polgármester ennyire nyíltan tegyen rasszista kijelentéseket.

- Amíg egy politikus büntetlenül mindezt megteheti, nem mondhatjuk azt, hogy szabad országban élünk – jelentette ki Káló Károly, aki a parlamenti pártokat arra kérte, határolódjanak el a nyilvánosságra került beszédtől. Egyben felszólította az edelényi polgármestert, hogy kérjen bocsánatot a cigányságtól.

Daróczi Ágnes, a Phralipe elnökhelyettese úgy fogalmazott: „Edelény neve ma mocskos szájú, gyalázkodó polgármesteréről híres.” Véleménye szerint Molnár Oszkár polgármester szavaival nemcsak a cigányságot, hanem az egész jogállamot megsértette.

Az edelényi polgármester – aki a tüntetés alatt az irodájában tartózkodott – a demonstráció után lapunk megkeresésére azt mondta: korábbi állításait fenntartja.

- Mondataim a felszínre hozták a cigánysághoz kapcsolódó teljes problémakört – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy nem tartja magát rasszistának, a helyi roma lakosság életkörülményeinek javításáért eddig is és ezután is igyekszik mindent megtenni.

Kérdésünkre válaszolva a polgármester elmondta azt is, hogy a nagy felháborodást kiváltó, a cigány asszonyok terhességével kapcsolatos ügyben – ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen, hiszen amióta az ügy nyilvánosságra került, számos konkrét, az általa elmondottakhoz hasonló esetről kapott telefonon új információkat. Arra a kérdésünkre pedig, hogy ha valóban előfordult Edelény körzetében olyan eset, amelyről korábban beszélt, azt miként tudja majd bizonyítani, a polgármester azt válaszolta: nem lesz könnyű, de bízik az orvostudományban.

Közleményben utasította viszsza Molnár Oszkár szavait a nyilvánosságra került beszédben megemlített település, Lak polgármestere. Berzeviczi Zsolt úgy fogalmazott: gyermekkora óta szülőfalujában él, tizenkilenc éve vezeti az önkormányzatot, de soha nem volt és jelenleg sincs információja olyan szörnyűséges esetekről, mint amilyenről Edelény polgármestere említést tett. Hasonló nyilatkozatot tettek térségi egészségügyi szakemberek is. (B. A.)

http://www.nol.hu/lap/mo/20090908-az_edelenyi_polgarmester__bizik_az_orvostudomanyban

dr. Szűts Ágnes, a koraszülött és újszülöttpathológiai osztály osztályvezető főorvosa: „Molnár Oszkár kijelentéséhez hasonló szóbeszédről már hallottunk, úgy, hogy a buszon utazva hallották azt munkatársaim, utastársak hangos beszélgetéséből. A szóbeszéd egyetlen reális szála, hogy a  várandós nő dúrva testi bántalmazása, amit egyébként a szülész orvosnak észlelni és hivatalból jelenteni kell, koraszülést indukálhat, és 1500 gram születési súly alatt emeltszintű családipótlék jár. A statisztika azonban nem támasztja alá, hogy bárki is üzletet látna ebben, hiszen 2008-ban az 1500 gramm alatti koraszülötteink abszolút száma nem érte el a megelőző sok-sok év szinte stabilnak tűnő számát, és ebben az évben is kevesebb a számuk.”

„Erről nem hallani sehol”

Új területen jeleskedik az ország kedvence, Molnár Oszkár, most éppen az interdiszciplináris nyelvészet területén. Szerencsére ő van nekünk, nemzetünk szülötte, így megtudhatjuk, hogy … de nem veszem el a szót tőle, mondja el ő maga:

http://valami.nolblog.hu/archives/2009/10/09/Errol_nem_hallani_semmit/