A kisebbségi ombudsman jelentése a tavalyi sajóbábonyi eseményekről

2010. július 31. szombat, 19:05Dalit.hu

0


A kisebbségi ombudsman jelentése a tavalyi sajóbábonyi eseményekről


Elkészült a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának jelentése a Borsod megyei Sajóbábonyban tavaly november közepén történt eseményről, és az azzal összefüggő jogértelmezési problémáról.

Sajóbábonyban 2009. november 14-én, szombaton lakossági fórumot tartott a Jobbik, ezt követően vasárnap elszabadultak az indulatok a feloszlatott magyar gárda egyenruhájába öltözött csoport és a roma lakosság között.

Az MTI birtokába került dokumentumban Kállai Ernő kisebbségi ombudsman úgy fogalmazott: a Miskolctól körülbelül 15 kilométerre lévő településen történtekről megjelent tudósítások társadalmi visszhangja úgy foglalgató össze, hogy Sajóbábonyban tavaly novemberben +felfegyverzett emberek „estek egymásnak” úgy, hogy az egyik oldalon a cigányok, a másik oldalon a cigányellenesek álltak+.

Kállai Ernő jelezte: vizsgálatával semmilyen módon nem kívánt beavatkozni a folyamatban lévő, vagy éppen már lezárult hatósági eljárások menetébe, sem a büntetőjogi, sem más közjogi felelősség kérdésében nem foglal és nem is foglalhat állást. Kizárólag arra helyezte a hangsúlyt, hogy a rendőrség a kérdéses időben és helyen eleget tett-e a közrendvédelmi feladatának – tette hozzá.

Kállai Ernő jelentésében azt írta: „a sajóbábonyi eseményekről készült, a rendőrség rendelkezésére álló dokumentációt a mai napig nem ismerhettem meg teljes körűen, a hiányzó ismeretforrásokat pedig nem tudtam más jellegű adatgyűjtés útján pótolni”.

A dokumentumban részletesen felelevenítette a tavalyi eseményeket, a két nap – november 14-15. – történéseit. Álláspontja szerint „a megfelelő – és egyébként a település közelében rendelkezésre álló – rendfenntartó erők kellő időben való átirányítása esetén megakadályozható lett volna a romák által fenyegetőnek tartott gépjárművek megjelenése Sajóbábonyban, illetve megelőzhető lett volna a támadó jellegű cselekmények bekövetkezése”.

Az ombudsman közölte: mindezek alapján kezdeményezi, hogy „az országos rendőrfőkapitány ismételten tekintse át az országgyűlési biztosnak a rendőrség eljárását vagy annak elmulasztását érintő hatáskörét”, valamint azzal az ajánlással fordul hozzá, hogy értékelje a sajóbábonyi rendőri intézkedések tapasztalatait, különös tekintettel a szükségesség és arányosság követelményének érvényesülésére.

Javasolja azt is: dolgozzák ki annak módszertanát, hogyan vehetők igénybe a rendészeti eszközök mellett más technikák (elsősorban közvetítés, mediáció, kommunikáció) a helyi – elsősorban etnikai jellegű – konfliktusok kialakulásának megelőzésére, megszakítására, a megsértett rend helyreállítására – jegyezte meg Kállai Ernő.

Forrás: Galamus