A román államfő, mint cigány prímás

2009. július 26. vasárnap, 09:16Dalit.hu

1


A román államfő, mint cigány prímás


Băsescu-szórólapokat osztogatott egy táborlakó

Egy polgárnak elege lett az elnök ígéreteiből, és Photoshopot ragadott. Szórólapozónak még nem volt ekkora sikere.

Honnan jött az ötlet?

Szakáts István: – Megelégeltem, hogy az elnök annyira feltűnően jelenik meg mindenhol és mondja azt, amiről úgy gondolja, hogy a jelenlevők hallani szeretnének. Aztán pedig elmegy máshova, és hogyha a szükség úgy diktálja, akkor az ellenkezőjét mondja.

Băsescu-szórólap

Băsescu-szórólap

Miért éppen prímás?

– Mert a vendéglőkben asztalról asztalra megy, és mindenkinek a fülébe húzza a nótáját, általában túlédesített és szervilis előadásmódban.

Hogy követted el?

– A Google Image Search segítségével levadásztam az elnök képét, és ezt Photoshopban elegyítettem egy Getty Imagesről lelopott képpel. Fél óra alatt megvolt, plusz előzőleg az agymunka.

400 szórólapot osztottál szét a táborban ma délután. Milyen volt a fogadtatás?

– Életemben ilyen jól nem sikerült szórólapozás, futottak utánam az emberek, repetát kértek, EP-képviselő röhögött kétrét görnyedve. MPP-sek kaptak, meg táborszervezők, meg persze a legfontosabb, a nép.

Cigányok „Ţigan împuţita” pólóban

Roma szervezetek képviselői az elnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni palota előtt gyűlnek össze, hogy tiltakozó levelet nyújtsanak át Băsescunak »Ţigan împuţita« (»Büdös cigány«) feliratú pólóban. Ezen kívül szappant, mosóport, egy kis mosdóvizet, törülközőt és egy cigány slágereket tartalmazó CD-t adnak át »ajándékba« a román államfőnek, Traian Băsescunak.

Ha Băse kezébe kerül egy szórólap, akkor mit fog szólni?

– Azt nem tudom, de egy csomó embernek úgy adtam oda a szórólapot, hogy holnap menjen s kérjen rá autogrammot Băsescutól.

Nem félsz?

– Nem. Amit csináltam, ugyanaz a kategória amit a Caţavencu és a Plai cu Boi hetente elkövet, de ha ezek nem is léteznének, szabad polgár vagyok, aki véleményemnek publikusan hangot adhatok.

Mit üzensz ma Băsescunak?

– Kicsit kell gondolkozzak ezen. Szeretném, ha legalább 100 embernek adna autogrammot a szórólapjaimra.

Link: http://itthon.transindex.ro/?cikk=9872

Orbán Viktor tablóképe

Orbán Viktor tablóképe


Dalit.hu kommentár:

Kelet-Európa parasztfolklórjának elterjedt toposza, hogy politikai vezetőink tkp. cigányok. Emlékezzünk vissza, sokak számára Ceauşescuval is ez volt a legfőbb baj… Vagy itt van az általánosan elterjedt vélekedés: Orbán Viktor valójában Orsós. Traian Băsescut azonban szeretnénk ettől a stigmától megvédeni. Vele kapcsolatban igazán méltatlan vád, hogy cigány lenne, hiszen ő igazoltan paraszt: éppen tőle származik e népköltészet legtömörebb alkotása, egy kellemetlenkedő újságíró magatartásának találó jellemzése: „Ţigan împuţit” – „Büdös cigány”.

Kommentátor: Hun Hiéna