A sajókazai asszonyok kapcsolatot építenek

2009. augusztus 4. kedd, 18:10Lázi István János Benő

0


A sajókazai asszonyok kapcsolatot építenek


A Sajókazai Asszonygyülekezet képviselői ellátogatottak Igricibe, ahol felvették a kapcsolatot a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat által létrehozott szociális szövetkezettel. Nótár Tiborné az elnökhelyettes elmesélte, hogyan jöttek létre, mi volt a céljuk, és miért pont uborkatermesztésbe kezdtek.

A Segítőkéz Asszonygyülekezet. 2008. októberében alakult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókazán 20 asszonnyal, majd 2008. novemberében 22 fővel megalakult egy újabb csoport melynek neve: Hátrányos Helyzetű Családokat Segítő Asszonygyülekezet. A cigány asszonyok önsegítő szervezeteként, közös erővel dolgoznak a környezetük felvirágoztatásán.

A sajókazai cigányasszonyok sok kezdeményezést elindítottak kisebb-nagyobb sikerrel és ezúttal az igrici szociális szövetkezettel vették fel a kapcsolatot. Az igrici kezdeményezésről a televízióból szereztek tudomást, ahol Nótár Tibor a szociális szövetség elnöke nyilatkozott. A sajókazai asszonyok meglátták a fantáziát az igrici példában, és ezután felvették velük a kapcsolatot. Telefonos egyeztetés követően sor került a személyes találkozásra.

A sajókazai asszonygyülekezetet Rusznyák Gusztávné, a Segítőkéz Asszonygyülekezet elnöke, Rácz János, a gyülekezett elnökhelyettese és Lázi Oszkárné, a Hátrányos Helyzetű Családokat Segítő Asszonygyülekezet titkára képviselték. Küldöttségüket Nótár Tiborné az igrici Cigány Önkormányzat és a szociális szövetkezet elnökhelyettese fogadta. Elmondása szerint az igrici szövetkezetet 2009 tavaszán alapították helyi összefogásként. A művelés alá vont földet a Polgár Alapítvány vásárolta meg, amelyet a szövetkezet tőlük bérel, és rajta uborkát termeszt. Amellett hogy, hogyan sikerült megszervezni munkát, beszélt további terveikről is, például, hogy szeretnének szociális boltot, és hogy télen se álljon meg a munka, szeretnének egy tüzép telepet létrehozni, ahol az emberek olcsóbban jutnának hozzá a termékekhez.

A sajókazai küldöttség fontos tapasztalatokat szerzett ahhoz, hogy egy hasonló kezdeményezésbe vágjanak bele. A találkozó tanulsága az, hogy összefogással és hittel legyőzhetőek az akadályok, közösen elérhető a kitűzött cél.