Barack Obama: „Magyarország számára az elkövetkező évtized legnagyobb kihívása a roma integráció lesz”

2009. november 5. csütörtök, 22:44Dalit.hu

2


Barack Obama: „Magyarország számára az elkövetkező évtized legnagyobb kihívása a roma integráció lesz”


Hagyjuk-e, tűrjük-e, véreim, cigányok, / Hogy erőt vegyenek ezek a zsiványok? / Eltöröljék a föld színéről fajunkat, / Kordovány bőrünket, fekete hajunkat? (Arany János)

A magyarországi romákról és a válságkezelésről beszélt Barack Obama, amikor átvette az új washingtoni magyar nagykövet megbízólevelét – erről a diplomata, Szombati Béla nyilatkozott a rövid beszélgetés után. Obama egyúttal levélben megköszönte, hogy Magyarország befogad egy guantánamói foglyot.

Szerdán átadta megbízólevelét Barack Obama amerikai elnöknek az új washingtoni nagykövet, Szombati Béla, és a néhány perces beszélgetés során a magyar diplomata szerint a válságkezelésről és a roma integrációról volt szó.

Obama bátorító szavakat mondott a magyar kormány politikai és gazdasági törekvéseiről és megjegyezte, hogy Magyarország számára az elkövetkező évtized legnagyobb kihívása a roma integráció lesz – mondta Szombati, aki szeptember közepén foglalta el posztját, amelyet előtte Somogyi Ferenc, egykori külügyminiszter töltött be. Az új nagykövet a megbízólevelet több más ország diplomatájával együtt adta át az elnöknek.

Obama már korábban is jelét adta annak, hogy figyelemmel követi a magyarországi válsághelyzet alakulását. Márciusban újságírók előtt beszélt arról, meg kell gátolni, hogy a Magyarországon és Ukrajnában kialakult súlyos válság továbbgyűrűzzön az Egyesült Államokba. Az sem újdonság, hogy Obama felfigyelt a magyarországi romahelyzetre, az elmúlt években Washington többször jelezte, aggódik a cigányokkal szembeni előítéletek miatt.

Szombati a megbízólevél átadása alkalmából az elnöki hivatalnak előzetesen megküldött nyilatkozatában kiemelte, hogy Magyarország az osztrák-magyar határ megnyitásával fontos szerepet játszott a berlini fal 20 évvel ezelőtti leomlásában. Hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett az emberi jogok, az emberi méltóság és a szabadság védelmében, előmozdításában. Megállapította, hogy a magyar vízummentesség tavalyi megadása óta nincsen komolyabb megoldatlan kérdés a kétoldalú kapcsolatokban.

Obama írásos válaszában az szerepel, hogy az Egyesült Államok és Magyarország hosszú időre visszatekintő barátságot ápol egymással. „Történelmünk legnagyobb alakjai egymástól merítettek ihletet”, amivel közvetve utalt egyebek mellett Kossuth Lajosra, akit nagy csodálattal és tisztelettel fogadtak a tengerentúlon. Az elnök méltatta Magyarország NATO-beli szerepvállalását, és megköszöne, hogy Magyarország segítséget nyújt Amerikának egy guantánamói fogoly befogadásával, hozzájárulva ezzel a börtöntábor mihamarabbi felszámolásához.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20091104-barack-obama-a-roma-integracio-magyarorszag-legnagyobb-kihivasa.html

http://tenyek.tv2.hu/Videok/2009-11-05-Tenyek_teljes_adas_2009_11_05_