Bonyolódik a sajókazai gyerekügy

2009. szeptember 14. hétfő, 22:25Dalit.hu

9


Bonyolódik a sajókazai gyerekügy


Egyelőre szabadlábon az anya, feljelentés a bíró ellen

A sajókazai önkormányzat mai ülésén tárgyalta az ügyet. A Segítő Kéz Asszonygyülekezet nevében Lázi István Benő az ülésen bejelentette: a gyülekezet tagjai felveszik a küzdelmet az iskolakerülés ellen. Jelzőrendszert alakítanak ki, hogy idejében léphessenek, és egy-egy iskolakerülő diák ügye ne jusson el a bíróságig. Együttműködési megállapodást kötnek az érintett családokkal, iskolákkal és a Gyermekjóléti Szolgálattal. A Dzsaj Bhím Közösség részéről szociális szakemberek vesznek részt ebben a megelőző programban, akik a háttérben rejlő okokat figyelembe véve családgondozás és csoportos szociális munka révén működnek közre a megelőzésben. A megelőzés révén emberségesebb és az adófizetők pénzét megkímélő megoldásokat lehet találni, mivel a hatósági intézkedés, a bebörtönzés drága, s az iskolához sem hozza közelebb a családokat.

Emberiességi szempontok miatt egyelőre nem kell börtönbe vonulnia annak az édesanyának, akire férjével együtt tizenhat hónap szabadságvesztés vár. Az igazságügyi miniszteri döntés figyelembe vette, hogy a nő csecsemőkorú gyermekének szüksége van a szülői ellátásra. Közben kiskorú veszélyeztetésének alapos gyanúja miatt egy magánszemély feljelenti a sajókazai ügyben nyomozó ügyészséget és az ítéletet meghozó bírót.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba a mai napon megérkezett a sajókazai ügy iratainak egy része. Ezek alapján az igazságügyi és rendészeti miniszter emberiességi szempontokat figyelembe véve, a csecsemőkorú gyermek ellátása érdekében, az édesanya büntetésének végrehajtását a kegyelmi kérelem elbírálásáig elhalasztotta – áll az IRM sajtó és kommunikációs osztályának közleményében.

Két gyermekük iskolai hiányzásaiért kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt közel másfél évre börtönbe vonul egy sajókazai, hatgyerekes szülőpár.

Mint arról már beszámoltunk, a legkisebb gyerek még csak hat hónapos, anyatejen él, de el kell választani az anyjától, ami szakemberek szerint is beláthatatlan sérülésekhez vezethet. Az apát és az anyát tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság, de mivel ez a harmadik hasonló ügyük volt, a korábban kiszabott felfüggesztett büntetést is le kell ülniük. Így végül összesen tizenhat hónapot kell börtönben tölteniük.

Gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek szerint példátlan, hogy az igazolatlan iskolai hiányzásokkal kapcsolatos szociális ügyek a szabadságveszésig eszkalálódjanak. Általában szabálysértési bírságot kapnak az érintett családok, és megpróbálják pszichológiai, pedagógiai és szociális munkával orvosolni a helyzetet.

Boldog gyermekkor

Boldog gyermekkor (Fotó: Szederkényi Júlia)

Ebben az esetben ráadásul egyszerre kell mindkét szülőnek bevonulnia, azaz egyszerre kell tizenhat hónapra otthagyni a családjukat. A szokatlan ügyben született bírói döntés miatt a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje kegyelmi kérvénnyel fordult a köztársasági elnökhöz.

Cikkünk és egy kereskedelmi televízió reggeli műsorában elhangzottak alapján egy magánszemély feljelentést tett a Magyar Katonai Ügyészségen.

„Feljelentem a sajókazai ügyben eljáró ügyészt és bírót több rendbeli, bűnszervezet tagjaként elkövetett, kiskorú személy veszélyeztetésének bűntettében. A veszélyeztetett kiskorúak: a letöltendő szabadságvesztésre ítélt szülők hat, illetve más híradás szerint hét gyermeke. Kérem a nyomozás során a területileg illetékes jegyző és gyámügyi hivatalnok vétkességének – felbujtás, illetve mulasztás – feltárását is”, áll a szerkesztőségünkhöz is elküldött levelében.

http://nol.hu/belfold/sajokazai_gyerekugy__feljelentik_a_birot (Ónody-Molnár Dóra)