Borsodi roma diákok a karzaton: iskoláik veszélyben vannak

2011. december 14. szerda, 12:11Dalit.hu

3


Borsodi roma diákok a karzaton: iskoláik veszélyben vannak


A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy félezer cigány diákot oktató Dzsaj Bhim Buddhista Közösség missziós és karitatív tevékenységének ellehetetlenülésére hívta fel a figyelmet hétfőn sajtótájékoztatón az MSZP.

Nyakó István országgyűlési képviselő elmondta: a 2012. január 1-jétől hatályos egyházi törvény sok más vallási közösség mellett a Dzsaj Bhimtől is megvonja az egyházi státuszt, ugyanakkor a kormány azóta sem kötött vele olyan támogatási szerződést, amely missziós tevékenységének folytatását lehetővé tenné. „Többször fordultak már a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, mindenhonnan lepattantak” – mondta.

A sajtótájékoztatón ott voltak néhányan abból a kétszáz diákból és húsz pedagógusból, akik a szocialista párt invitálására érkeztek Budapestre, megnézték az Országházat, majd az ülésterem karzatáról meghallgatták Nyakó Istvánnak a vallási közösség jövőjét firtató interpellációját, illetve az arra adott államtitkári választ. Az MSZP-s képviselő elmondása szerint az akcióval az volt a céljuk, hogy szembesítsék velük, az érintettekkel a kormánytöbbséget.

Nyakó István kitért arra, hogy amíg az egyházi jogállásukat elveszítő vallási közösségek által fenntartott iskolák finanszírozása a tanév végéig megoldott, a szociális intézményeké nem, így azok – a kormánnyal kötött megállapodás hiányában – január 1-jével ellehetetlenülhetnek.

Orsós János, a Dzsaj Bhim Buddhista Közösség vezetője arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a sajókazai iskolát ebben a hónapban már harmadszor ellenőrzik, zaklatják különböző hatóságok, amit „ellenségeik”, „a helyi hatalmasságok” és a szélsőjobboldal elszántságának tulajdonított.

A kormányt arra kérte, hogy közösségüket ne fossza meg az egyházi státusztól. Ordsós János úgy fogalmazott: ha továbbra is egyházként működhetnének, az olyan fontos üzenet lenne, amelyből a neonáci Jobbik is értene.

Forrás: http://www.stop.hu/belfold/borsodi-roma-diakok-a-karzaton-iskolaik-veszelyben-vannak/973953/