Buddhisták szentélyeit és házait gyújtották fel a muszlimok Bangladesben

2012. október 2. kedd, 13:08Dalit.hu

0


Buddhisták szentélyeit és házait gyújtották fel a muszlimok Bangladesben


thedailystar.net: Temple attacks premeditated, deliberate: MKA
bbc.co.uk: রামুতে ১৪৪ ধারা জারি, স্বরাষ্ট্রমন্ত্রীর সফর
theindependentbd.com: Hasina orders stern action as 30 homes torched in Ramu


Dear Professor,
Many thanks to made an article about the atrocities on your webpage.

With Loving Kindness,
Juton Mutsuddyorigo.hu: Buddhista templomokat gyújtottak fel muszlimok Bangladesben

Egy közösségi portálra feltett, a muszlimok szent könyvét állítólag megsértő fénykép miatt több ezer muszlim támadt buddhisták templomaira és lakóházaira vasárnap Bangladesben.

Tíz buddhista templomot és negyven, buddhisták által lakott házat, továbbá legalább száz üzletet gyújtottak fel feldühödött muszlimok vasárnap Banglades délkeleti részén. A zavargásokban mintegy húsz ember megsérült.

Az indulatokat az váltotta ki, hogy egy térségbeli, buddhista lakos a Koránt sértő képet tett fel a Facebookra. A jelentések nem egyértelműek arról, hogy pontosan mit ábrázol a fotó.

A képet állítólag feltöltő fiatalt és édesanyját a rendőrség biztonságos helyre szállította – számolt be internetes oldalán a Reuters hírügynökség. A térségben a hatóságok rendfenntartókat vezényeltek ki a buddhista templomok őrzésére, és meghatározatlan időre megtiltották a gyülekezést.

A Reuters tudósításában megjegyzi, hogy a bangladesi muszlimok körében nagy a feszültség egyrészt az egész világon zavargásokat provokáló amerikai iszlámellenes amatőr film, valamint a miatt is, hogy a szomszédos Mianmarban a buddhista többség és a kisebbségben lévő muszlimok között voltak nemrég összecsapások.

Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20120930-buddhista-templomokat-gyujtottak-fel-muszlimok-bangladesben.html


index.hu: Égett Korán-lapot ábrázoló kép miatt támadtak buddhista szentélyekre

A helyi muszlimokat az bosszantotta fel Bangladesben, hogy egy szerintük égett Korán-lapot ábrázoló kép került fel a Facebookra, több buddhista szentélyt is megrongáltak.

A bangladesi rendőrség tájékoztatása szerint több buddhista szentélyt és otthont is megrongáltak dühös muszlim tömegek, miután vasárnap feltöltöttek egy megégett Korán-lapot ábrázoló képet a Facebook közösségi portálra, írja a CNN.

A megmozdulások vasárnap kora reggel kezdődtek Banglades tengerparti területein és terjedtek át a közeli városrészekre. „Bevetették a rendőrséget és a hadsereget is, hogy megállítsák a további atrocitásokat” – mondta Jainul Bari helyi vezető, de ennek ellenére Ramu városrészben hét buddhista szentély megsemmisült és legalább ötven lakóház vált lakhatatlanná, vagy súlyosan megrongálódott. Azt nem tudni, hányan sérültek meg.

Saleem Jahangir főfelügyelő szerint a tüntetők azért fordultak a buddhisták ellen, mert az ominózus kép mellett egy buddhista fiú neve is szerepelt. Hiába bizonygatták azonban, hogy a felvételt nem ő töltötte fel a Facebookra, azóta a fiú profilját elővigyázatosságból törölni kellett a közösségi oldalról, a rendőrség pedig nem hozta nyilvánosságra a nevét. „Most már mindent kézben tartunk” – fűzte hozzá Jahangir.

A politikusok azonnal lecsaptak az esetre: Banglades belügyminisztere, Mohiuddin Khan Alamgir szerint a támadásokért az ellenzéki Bangladesi Nacionalista Párt a felelős. A miniszter úgy véli, hogy a támadást jó előre kitervelték, amit szerinte bizonyítanak a leégett templomok és házak környékén talált puskapor-, és benzinnyomok.

A 90 százalékban muszlim vallású ország egyike volt azon kevés országoknak, ahol nem váltott ki tömegtüntetést a szeptember elején feltöltött, Mohamed prófétát kifigurázó film. A filmet szélsőségesnek ítélte meg, ezért hétfőn betiltotta az egyik moszkvai kerületi bíróság.

Forrás: http://index.hu/kulfold/2012/10/01/egett_koran-lapot_abrazolo_kep_miatt_tamadtak_buddhista_szentelyekre/


hirado.hu: Buddhisták templomait és házait gyújtották fel Bangladesben

Egy közösségi portálra feltett, a muzulmánok szent könyvét, a Koránt megsértő fénykép miatt több ezer muzulmán támadt buddhisták templomaira és lakóházaira.

A mianmari határ közelében, a fővárostól, Dakkától 390 kilométerre fekvő területen feldühödött emberek tíz buddhista templomot és negyven, buddhisták által lakott házat, legalább száz üzletet felgyújtottak. A zavargásokban mintegy húsz ember megsérült.

A szélsőséges indulatokat az váltotta ki, hogy a Facebookra egy térségbeli, buddhista lakos a Koránt sértő képet tett fel. A jelentések nem egyértelműek arról, hogy mit ábrázol a fotó. Egyes jelentések szerint azon a Korán egy megégett példánya látható. Más jelentések szerint azon a felvételt a közösségi portálra felrakó személy szerepel, amint a muzulmánok szent könyvén ugrál. A zavargók szerint egy helyi buddhista fiatal tette fel a képet.

Egy rendőrtiszt azt mondta, hogy a fiú a szüleivel elrejtőzött. Más források úgy tudják, hogy szüleit őrizetbe vették. A pusztítás több órán át folytatódott, mire a hatóságoknak sikerült ellenőrzésük alá vonni a helyzetet. Az iszlámellenes fotó miatti erőszak átterjedt a szomszédos Csittagong körzetre. Itt két buddhista templomot dúltak fel. A térségben megnövelték a rendőrök létszámát, rendfenntartók őrzik a buddhista templomokat, egyben meghatározatlan időre megtiltották a gyülekezést.

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/09/30/12/Buddhistak_templomait_es_hazait_gyujtottak_fel_Bangladesben.aspx