Cigányellenes sorozatgyilkosság

2011. december 7. szerda, 12:35Dalit.hu

0


Cigányellenes sorozatgyilkosság


Ismét öltek a cigányvadászok: helyszíni közvetítés

Tegnapelőtt – a roma holokauszt emléknapján, az auschwitzi cigány láger kiirtásának 65. évfordulóján – éjjel negyed tizenkettő körül rokonoktól ment haza az egyik faluszéli cigány soron, a Bocskai utca negyedik házában lakó 45 éves – 13 éve özvegy – Marika 13 éves kislányával, becenevén* Ketrinnel együtt. Nem tudták, nem is sejtették, hogy akkor már a faluszéli bokros-füves területen rejtőzködnek a cigányvadászok (akik legalább ketten, de lehet, hogy hárman voltak).

1ab 1gy 1ha

1gynp 1ke 1marika

1ket 1ketrin 1ma

ver 1ig 1ph

1pm kisl1 1lny

Hogy mikor érkeztek a Kisléta melletti mezőre a levadászható ádozatot cserkésző gyilkosok, pontosan nem tudható. Valószínűleg jóval sötétedés után, de negyed 12 előtt, tehát kb. este 10 és 11 óra között. Marika és Ketrin hazaérkezésekor mindenesetre már a cigány sor mögötti sötét területen, a kertek mögött voltak.

A falu (és a cigány sor) mögött, egy tengeritábla előtt, a házaktól körülbelül 100-120 méterre egy jó minőségű, autóval könnyen járható mezőgazdasági földút  húzódik végig, amely könnyű menekülési utat is kínál egyrészt a Nyíregyháza-Nagykálló-Nyírbátori út, másrészt Nyírbogát (a 471-es út) felé. A cigányvadászok most is úgy választottak elkövetési helyet, ahogy eddig: nem kellett a településre behajtaniuk ahhoz, hogy megközelítsék a cigány telepet, és ahhoz sem, hogy észrevétlenül eltűnjenek.

Negyedórával Marika és Ketrin hazaérkezése után az egyik cigányvadász sörétes puskával belőtt a hátsó, kisebbik szoba ablakán, ahol Ketrin villanyt gyújtott, és életveszélyesen megsebesítette a kislányt. Mivel az ablakon viszonylag magasan – 2-2,5 méterre – található a lövésnyom, valószínű, hogy az udvaron lévő farakásra felállva követték el a gyilkossági kisérletet.

Elképzelhető, hogy nem ez a lövés sebesítette meg a kislányt, hanem egy második. Ugyanis a lövéssel szinte egyidőben először belőttek a bejárati ajtón, majd azt berúgták, és közvetlen közelről lelőtték az első, utcafronti nagyobbik szobában már ágyban fekvő Marikát, a kislány édesanyját is. Elképzelhető, hogy Ketrin is ekkor kapott életveszélyes sebeket – a tanúk ellentmondásosan három vagy négy lövéshangról beszélnek. (A rendőrség – a nyomozás érdekében – nem tájékoztat a részletekről.)

A Bocskai utca egyik közeli házában néhány roma fiatalember még ébren volt, beszélgettek, kártyáztak. Ők hallották a durranásokat, ki is néztek a bejárati ajtón, de mivel semmit nem láttak, napirendre tértek a dolog fölött. Azt gondolták, hogy – ahogy már máskor is előfordult – a polgármester rendez tüzijátékot valamilyen családi ünnep alkalmából, vagy petárdákkal szórakoznak a közeli utcákban.

Az áldozatokra tegnap, hétfőn reggel háromnegyed öt körül talált rá Marika két húga, akik munkába – dohánytörésre – indultak, és vitték volna – autóval – a nővérüket is.

Ketrin sokkot kapott, nem tudott érdemi információkat mondani a gyilkosokról. Azt mondta nagynénjeinek, hogy a szél becsapta az ablakot, és ő az összetört üvegszilánkoktól lett véres. (Több száz sörétet operáltak ki a testéből hétfőn délelőtt a nyíregyházi kórházban, állapota továbbra is életveszélyes; altatják.) Azt is mondta, hogy édesanyja, Marika – aki reggelig elvérzett – „elszédült”. Ketrin még most sem tudja, hogy az édesanyja meghalt.

A rendőrség (a Nemzeti Nyomozó Iroda) több órára lezárta a Bocskai utca egyik felét, csak kora délutánra  végeztek a nyombiztosítással, a helyszín átvizsgálásával.

A délelőtt folyamán újságírók, televíziós stábok és fotósok lepték el a cigány sort. A HírTV műholdas közvetítőkocsival jelent meg, és meglehetősen provokatívan kezdtek el „dolgozni”: az érintettek engedélye nélkül készítettek felvételeket az utcában lakókról, és igyekeztek úgy beállítani a dolgot, mintha valamilyen szerelemféltésből** elkövetett gyilkosságról volna szó.

Az utcákban élők sem nekik, sem másoknak nem engedték meg, hogy felvételt készítsenek róluk (attól féltek és félnek, hogy a gyilkos visszatér, és bosszút áll rajtuk). A HírTV tudósításában az is megjelent – talán azóta már levették, vagy le fogják venni a netről -, hogy „kapával támadtak rájuk”. Ez viszont egyértelműen hazugság. Sem kapával, sem mással nem támadtak rá senkire, viszont amikor a Hír TV-sek nem akarták abbahagyni, hogy engedély nélkül felvételeket készítsenek az ott élőkről, valóban volt egy kis kiabálás – végül a közvetítőkocsinak el kellett hagynia az utcát.

A roma vezetők közül Horváth Aladár és Kolompár Orbán jelent meg a cigány soron, de ott volt Horváth Aladár társaságában Iványi Gábor metodista lelkész is. A parlamenti pártok közül az SZDSZ ügyvivője és budapesti elnöke, Szabadai Viktor tájékozódott a helyszínen.

A szocialista polgármester, Pénzes Sándor (eredeti szakmáját tekintve kőműves, egyben a falu legnagyobb mezőgazdasági vállalkozója és munkaadója) kizártnak tartja (nem tudom, miért), hogy rasszista indítékú gyilkosság történt volna. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy Marika dolgos asszony volt, még sohasem kért segélyt az önkormányzattól, tehát az is kizárható, hogy valaha is „kamatos pénzért” fordult volna bárkihez.

A kislétai oláhcigányokról***  egyébként is elmondható, hogy többségük konszolidált körülmények között él, átlagos, de egészséges, fürdőszobás házakban laknak (én ugyan láttam két leromlott, régi vályogházat is, de ez valóban kivétel), és tavasztól őszig mindannyian dolgoznak a helyi, nagy kézimunkaigényes mezőgazdasági kultúrákban, a dohánytermelésben. Nagyon sokan főleg a polgármester földjein. A napszám reggel hattól délután kettőig 5000 forint – az asszonyok ilyenkor hazamennek ebédet főzni -, de akik – tipikusan a férfiak – estig dolgoznak, azok 8000 forintot is megkereshetnek.

Nem nyomorgó, és nem is analfabéta cigányokról van szó. Több fiatal érettségizett a romák közül, mások gimnáziumba járnak. Olyan fiatal is van a cigány lányok között, aki óvónőképző főiskolába iratkozott be.

Ebből az irányból jöttek a gyilkosok: http://www.noltv.hu/video/1713.html.

_________________________________________________________________________

* A településen cigány (romani) anyanyelvű oláhcigányok laknak, akik hagyományosan ún. cigány nevet is adnak a gyerekeiknek. A Ketrin – minden angolos hangzása ellenére – ilyen cigány név.

** Talán nem illik erről beszélni, de a rokonok elmondása szerint Marikának nem volt igazi udvarlója kb. másfél éve.  Az igaz, hogy volt férfi, aki pályázott a kezére, de én kizárt – és könnyen ellenőrizhető és cáfolható – dolognak tartom, hogy két vagy három féltékeny férfi sörétes puskával, szerelemféltésből ölte volna meg őt és sebesítette volna meg a lányát.

*** A település mintegy 1900 lakosának 38 %-a cigány (a népszámlálás csak 4%-ot jelez, hiszen az itt élők többségükben magyarnak tartják magukat), az iskolában kb. 50, az óvodában 60% a roma gyerekek aránya.

Forrás: http://erlauer4.nolblog.hu/archives/2009/08/04/Ismet_olt_a_ciganyvadasz_helyszini_kozvetites/

Levadászták Kóka Jenőt (53) Tiszalökön + itt a New York Times

Tiszalök-Újtelep.

Ezen az úton érkezett, és erre tűnt el a cigányra vadászó gyilkos.

Tegnap (Horváth Aladár társaságában) Tiszalökön voltam, ahol egy ismeretlen rasszista gyilkos tegnapelőtt este 10 óra előtt hidegvérrel levadászta az 53 éves Kóka Jenőt, aki Tiszalök-Újtelep – a helyi mintegy 50-70 házból álló cigány telep – utolsó házában lakott.

kokatlokKóka Jenő ezen a családi képen a bal oldalon látható. Szorgalmas, becsületes emberként ismerte mindenki. A közeli Tiszavasváriban, az Alkaloidában dolgozott gépkezelőként. Több, mint 30 éves munkaviszonya volt, ebből két évtizedet az Alkaloidában töltött. Szomszédai, hozzátartozói, a Roma Polgárjogi Mozgalom helyi képviselője szerint kizárható, hogy bárkivel haragban lett volna, mindenki tisztelte, nem volt uzsoratartozása (csak gépkocsi- és OTP-s személyi kölcsöne), házát rendben tartotta, kertjét művelte, nem volt iszákos. Egyszerűen levadászták, mert cigány volt, és rossz helyen, a település utolsó előtti házában lakott (közös udvarban az utolsó házban lakó nevelt lányával). A rasszista indítékon kívül minden egyéb – nyereségvágy, bosszú, hirtelen felindulás, szerelemféltés stb., stb. – kizárható.

Elterjedt, de meg nem erősített hírek szerint 9 mm-es lövedék érte közvetlenül a szívét, talán pisztolyból vagy vadászpuskából. A helyiek szerint a lövedék kimeneti helyén nagy darabot kiszakított a testéből (ami talán lefűrészelt végű lövedékre is utalhat). A szomszédok szerint egyetlen hatalmas dörrenés hallatszott (de a szomszéd kisfiú kettőről beszél). A töltény hüvelyét nem találták meg a rendőrök, és az is kérdéses, hogy maga a lövedék meglett-e. Mindenesetre a garázs kapujából a rendőrök kifűrészeltek egy részt, ahol a gellert kapott lövedék nyoma volt látható. (A lövés valószínűleg áthatolt a virágzó orgonabokron is.)

Ebből az irányból lőtt a gyilkos, az áldozat a középen lévő orgonabokor előtt állt. A bejárati lámpa csak őt világította meg. (Ismétlem: ez csak az irány; lehet, hogy a gyilkos egészen közelről, a kapu mellől lőtt.)

irany

Itt halt meg Kóka Jenő

Itt halt meg Kóka Jenő

A virrasztás, a gyertyák égetése is itt zajlik (a Népszabadság fotója)

A virrasztás, a gyertyák égetése is itt zajlik (a Népszabadság fotója)

Ezt a felvételt nem tudtam egyenesbe állítani:
http://www.noltv.hu/video/1364.html

Tiszalök-Újtelep lakói megdöbbentek, félnek.

IMG_0748

Reload: úgy tudom, hogy ma Magyarországra érkezett a New York Times újságírója, aki Tiszalök-Újtelepre is elmegy, hogy cikket írjon a magyarországi cigányellenességről.

Reload: úgy tudom, hogy ma Magyarországra érkezett a New York Times újságírója, aki Tiszalök-Újtelepre is elmegy, hogy cikket írjon a magyarországi cigányellenességről.

Még néhány felvétel:

horb

nefelejcs

Forrás: http://erlauer2.nolblog.hu/archives/2009/04/24/Levadasztak_Koka_Jenot_53_Tiszalokon__itt_a_New_York_Times/