Divattá lett a rasszista hangulatkeltés az állami vezetők körében Borsodban

2009. szeptember 5. szombat, 17:12Dalit.hu

2


Divattá lett a rasszista hangulatkeltés az állami vezetők körében Borsodban


Békés demonstrációt tartunk!

2009. szeptember 7-én (hétfő) délelőtt 10 órakor Edelény Városi Polgármesteri Hivatal előtt.

Molnár Oszkár kijelentései ellen, aki azt mondja, hogy a „Szendrőládi és a Laki cigány szülők terhességük ideje alatt gyógyszereket szednek valamint gumikalapáccsal verik a hasukat, hogy bolond gyerekeket szüljenek a kiemelt családi pótlék miatt”. Kérjük Önöket, hogy jelenlétükkel biztosítsanak minket.

Fogjunk össze a cigány / roma megaláztatás ellen!

BHIM RAO Egyesület,
Szendrőládi CKÖ, Szendrőládi Önkormányzati képviselők,
Edelényi CKÖ
Főszervező: Káló Norbert

„A családtámogatási rendszer, mely felgyorsította és egyre gerjeszti az alacsonyan szocializálódott tömegek népességnövekedését, amely megélhetési formává fejlesztette a gyermekszülést” (18 polgármester, köztük Rónavölgyi Endréné, Szerencs, az MSZP frakció országgyűlési képviselője)

„Valamennyi bűncselekmény minden elkövetője cigány” (Pásztor Albert, miskolci rendőrkapitány)

„Utánajártam, és igaz, gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát, azért, hogy nyomorék gyereket szüljön” … „A cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon, például Szendrőládon a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni” (Molnár Oszkár FIDESZ, Edelény polgármestere)

Súlyos vádak cigány asszonyokkal szemben

Edelény polgármestere szerint ártanak maguknak a terhes roma nők a magasabb családi pótlékért

Edelény polgármestere szerint gyógyszerekkel ártanak születendő gyereküknek a roma nők azért, hogy emelt szintű családi pótlékot kaphassanak – adta hírül az RTL Klub híradója. A hírműsorban Molnár Oszkár polgármester, a Fidesz országgyűlési képviselője is megerősítette a városi testületi ülésen júniusban elhangzottakat.

„A cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon, Szendrőládon, a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni” – mondta az edelényi önkormányzat testületi ülésén a polgármester. Az RTL Klub által nyilvánosságra hozott felvételen a Molnár Oszkár hozzátette: „utánajártam, és igaz, gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát, azért, hogy nyomorék gyereket szüljön.” A testületi ülésen elmondta azt is, hogy kész ebben a témában rendkívüli testületi ülést összehívni.

A polgármester, aki egyben a Fidesz országgyűlési képviselője is, az RTL Híradónak azt mondta, minden szavát vállalja. Szólt arról is, hogy nem tudja ki tehette fel az internetre a testületi ülésnek ezt a részét. „Ezek tények, amikről én beszélek, és azért, mert én ezt nyilvánosan el merem mondani, azt gondolom, minden politikusnak őszintén és nyilvánosan el kellene mondani az adott témáról a véleményét, nem pedig a szőnyeg alá söpörni a különböző problémákat, akkor nem tartana ma itt Magyarország” – mondta Molnár Oszkár.

A híradó közlése szerint a polgármester bizonyítékkal nem szolgált, információit állítása szerint egy környékbeli orvostól és védőnőktől szerezte be. Joó Istvánné, Szendrőlád polgármestere a híradónak megalapozatlannak nevezte a polgármester által elmondottakat.

Helyi roma kisebbségi vezetők feljelentést tesznek az edelényi polgármester ellen, akinek kijelentése miatt tiltakozik a Borsod Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat is. Molnár Oszkár újságírói kérdésre, miszerint a kijelentését követően felszólíthatják őt arra, hogy mondjon le tisztségeiről, azt mondta: nem mond le.

http://nol.hu/belfold/sulyos_vadak_cigany_asszonyokkal_szemben

Cigányellenes kijelentései miatt feljelentik az edelényi polgármestert

Az edelényi polgármester szerint a terhes roma nők gumikalapáccsal ütik a hasukat, hogy nyomorék gyerek szülessen, vagy olyan gyógyszereket szednek, amik károsítják a gyermekük agyát, hogy több családi pótlékot kapjanak. A szendrőládi kisebbségi képviselők feljelentést tesznek.

„A cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon, például Szendrőládon a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni” – a többi között ezt mondta az edelényi polgármester a júniusi testületi ülésen. A felvétel augusztus közepén felkerült az egyik videomegosztó oldalra az interneten.

A polgármester kijelentései között az is szerepelt: „utánajártam, és igaz, gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát, azért, hogy nyomorék gyereket szüljön”. Molnár Oszkár, aki egyben fideszes országgyűlési képviselő, a Független Hírügynökségnek csütörtökön azt mondta: minden szavát vállalja.

El meri mondani

„Ezek tények, amikről én beszélek, és azért, mert én ezt nyilvánosan el merem mondani, azt gondolom, minden politikusnak őszintén és nyilvánosan el kellene mondani adott témáról a véleményét, nem pedig szőnyeg alá söpörni a különböző problémákat” – mondta a polgármester, aki bizonyítékkal nem szolgált, de állította, információit egy környékbeli orvostól és védőnőktől szerezte be.

Az egyik érintett Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Lakon a Független Hírügynökség tudósítója sem az orvost, sem a polgármestert nem érte el. A védőnő nem nyilatkozott, telefonon azt mondta, ha volna is ilyen tapasztalata, nem adhatna információt, mert titoktartási kötelezettsége van.

A másik említett településen, Szendrőládon visszautasítják az edelényi polgármester feltételezését. Joó Istvánné polgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: az edelényi polgármester nyilatkozata megalapozatlan, ezt a védőnők is alátámasztják. A helyiek szerint több mint hétszáz gyerek él a faluban, emelt szintű családi pótlékot közülük csak tucatnyian kapnak, számuk az utóbbi években nem nőtt.

A rossz életszínvonal az oka

A helyi háziorvos cáfolta, hogy a rendelőjéből került volna ki az információ. Daher Pierre tapasztalata szerint azonban a nagyon fiatalon, többször szült anyák gyerekei között gyakoribbak a fejlődési rendellenességek. Ennek azonban szerinte elsősorban a rossz életszínvonal az oka.

A kijelentés miatt a szendrőládi kisebbségi képviselők feljelentést tesznek az edelényi polgármester ellen. Molnár Oszkár közölte: nem mond le tisztségeiről. A Fidesz szóvivője nem nyilatkozott az ügyben.

http://www.origo.hu/itthon/20090903-ciganyellenes-kijelentesei-miatt-feljelentik-az-edelenyi-polgarmestert.html

Lemondásra szólították fel Molnár Oszkárt

Több roma szervezet lemondásra szólította fel Molnár Oszkárt, Edelény polgármesterét, aki egy csütörtökön nyilvánosságra került felvételen sértő módon nyilatkozott a cigányokról.

Valamennyi tisztségéből való azonnali lemondásra szólította fel az MCF Roma Összefogás Párt vezetése Molnár Oszkárt, Edelény polgármesterét, a Fidesz országgyűlési képviselőjét a cigányságot támadó nyilatkozata miatt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigány kisebbségi önkormányzat is tiltakozott, és aláírásgyűjtést kezdeményezett a politikus ellen.

Molnár Oszkár 2007-ben a parlament előtt

Molnár Oszkár 2007-ben a parlament előtt

Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott úgy fogalmazott: „az általánosító, a cigányság ellen uszító, a kirekesztést elősegítő nyilatkozata miatt minimum bocsánatkérésre szólítom fel Molnár Oszkárt, és ha demokratának tartja magát, vonja le a megfelelő következtetéseket”.

Vállalja a nyilatkozatot

Edelény polgármestere az RTL Klub által csütörtök este nyilvánosságra hozott felvétel szerint az önkormányzat júniusi testületi ülésén azt mondta: „a cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon, például Szendrőládon, a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni”, majd hozzátette: „utánajártam, és igaz: gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát, azért, hogy nyomorék gyereket szüljön”.

Molnár Oszkár csütörtökön kijelentette: vállalja nyilatkozatát, és nem mond le.

Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke azt mondta, a párt helyi ügynek tekinti a kirobbant vitát.

http://index.hu/belfold/2009/09/04/molnar_oszkar/