Éjjeli menedékhely

2012. február 1. szerda, 11:54Dalit.hu

0


Éjjeli menedékhely


A Dzsaj Bhím Közösség Sajókazán a Sólyom telep 7. szám alatti épületében mától este 7 és reggel 7 között a tartós hideg okán a teljes februári hónapban éjjeli menedékhelyként szolgál.


Falopás elleni küzdelem – Segítségkérés

Sziasztok!

Sajókazán nagyon nagy a probléma. Jönnek-mennek a mínuszok, az embereknek tüzelniük kell.

Lakás fenntartási támogatást nagyon kevesen kapnak, többségük segélyből él. Az új törvényt tapasztaljuk, miszerint akit tetten érnek 72 órára is bezárhatnak.

Az emberek nem tudnak mit csinálni, muszáj elmenniük fáért, hogy a családjaik ne fagyjanak meg.

Az önkormányzatnál kérvényeztük, hogy a tulajdonukban lévő területeken tisztításokat végezhessünk. Ezt elutasították, mert állítólag nincs teljesen saját tulajdonban lévő földjük.

Az ÉKÖVIZI társulatot is megkerestük, de ők azt válaszolták, hogy nem nagyon van ilyen területük. Nagyon a rossz tapasztalatuk (korábban adtak ki engedélyeket, hogy a Sajó mentén lehessen takarítást, elhullott fákat szedni).

Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy adjatok tanácsot, honnan lehetne fa adományt kérni. Milyen más lehetőség volna még?

Üdvözlettel:
Lázi István János (Benő)
Dhammamitra a Dzsaj Bhím Közösségben
Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Sajókazán


Melegedőket keres a kormány

Pintér Sándor belügyminiszter a rendkívüli és várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében – jelentette be Kontrát Károly, a tárca parlamenti államtitkára.

A munkába bekapcsolódik a katasztrófavédelem, az Országos Polgárőr Szövetség és a rendőrség is.

Pintér Sándor egyebek mellett arra utasította a közigazgatási államtitkárt, hogy soron kívül mérje fel azokat a kormányzat tulajdonában vagy használatában álló épületeket, ahol nappali melegedőket lehetne kialakítani.

Kontrát Károly szerint nemzeti összefogásra van szükség, ezért arra kért mindenkit, figyeljenek oda a környezetükben egyedül élő idősekre.

A belügyminiszter az országos rendőrfőkapitányt egyebek mellett arra utasította, hogy ellenőrizzék a hajléktalanok által lakott helyeket, a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrök keressék fel az általuk ismert, egyedül élőket is, hogy megbizonyosodjanak azok ellátottságáról, lovas rendőrökkel és szükség szerint motoros szánokkal folyamatosan legyenek jelen a tanyavilágban.

Pintér Sándor azt kérte az állampolgároktól, tegyenek bejelentést, ha távolabb élő hozzátartozójukkal, ismerősükkel váratlanul megszakad a kapcsolatuk, azok nem adnak életjelet magukról.

Hegedűs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó pedig arra kért minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy nyissanak meg minden olyan szabad, fűthető helyiséget, ahol a rászorulók biztonságban lehetnek a hidegben.

A nagyvárosi polgármestereket, köztük Kósa Lajost (Fidesz), Debrecen vezetőjét arra kérte, mutassanak példát, hogyan lehet egy nagyvárosban biztosítani a szükséges ellátást, a fűthető helyiségeket és az orvosi ellátást, például templomokban, kórházakban, iskolákban, laktanyákban.

A főtanácsadó bejelentette, ha nem sikerül társadalmi megmozdulással elindítani a segítséget, akkor ő szerdán arra fogja kérni Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy rendeljen el rendkívüli, illetve „katasztrófahelyzetnek megfelelő készenléti állapotot”.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára több megyére citromsárga figyelmeztetést adott ki, mert a hőmérséklet mínusz 15 fok alá csökkenhet.

Az időkép.hu szerint kedd reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jósvafőn volt a leghidegebb, mínusz 16,9 fokot mértek.

(Index.hu)