Erőszakhullám söpörhet végig Dél-Afrikán a futball-világbajnokság után

2010. július 6. kedd, 01:20Dalit.hu

0


Erőszakhullám söpörhet végig Dél-Afrikán a futball-világbajnokság után


Hagyjuk-e, tűrjük-e, véreim, cigányok, / Hogy erőt vegyenek ezek a zsiványok? / Eltöröljék a föld színéről fajunkat, / Kordovány bőrünket, fekete hajunkat? (Arany János)

A bevándorlók lehetnek a futball-világbajnokság veszetesei Dél-Afrikában az angol Telegraph szerint. Az ország szegény vidékein szórólapokkal bujtogatnak a külföldiek elleni erőszakra, amely a vb-t követő lanyhább nemzetközi figyelem és a csökkentett rendőri létszám miatt is elharapózhat. Az [origo] által megkérdezett Dél-Afrikában élők szerint a helyzet nem ennyire komoly, bár nem jó a viszony a helyiek és bevándorlók között.

20100705delafrika7

Erőszakhullám söpörhet végig Dél-Afrikán a világbajnokság után a rendőri erők jelentős csökkentése és külföldiekkel szembeni növekvő ellenérzések miatt – olvasható egy cikkben az angol Telegraph honlapján. A lap meg nem nevezett szakértőkre hivatkozik, akik szerint az ország legszegényebb részeiben kiújult és egyre növekszik a bevándorlók elleni gyűlölködés. A helyi lakosok azzal vádolják a bevándorlókat, hogy munkahelyeket vesznek el tőlük.

A Fokvárosban élő Berencsik Beáta szerint a helyzet nem ennyire súlyos, mert például a vb miatt létrejött munkahelyeket a bevándorlók nem tudják elvenni, ugyanis a FIFA-val szerződést kötő cégek nem alkalmazhatnak külföldieket. Tapasztalatai szerint azonban valóban nem jó a viszony a helyiek és a bevándorlók között, szerinte bevándorlók elleni támadások léteznek, voltak es lesznek is, de ez nem függ össze a vb-vel.

„A helyiek munkamorálja miatt alkalmaznak zimbabweieket”

Beáta szerint tény, hogy sok munkahely meg fog szűnni a vb után, de ezt tudták, amikor szerződést kötöttek. Másrészt szerinte a környezetében élő dél-afrikaiakon nem látszik az igyekezet, hogy megtartsák a munkájukat. „A férjem a fokvárosi stadionban dolgozik, az ott dolgozó 140-180 fős takarítószemélyzetre felügyel. Mivel a cég normál esetben csak 30-50 főt foglalkoztat, azt gondoltam, hogy az ideiglenesen alkalmazott emberek mindent megtesznek azért, hogy maradhassanak. Ehhez képest a 80 százalékuk vissza sem jött dolgozni, miután megkapták a júniusi fizetésüket” – mesélte Beáta.

„A helyiek munkamorálja miatt van az is, hogy inkább zimbabweieket alkalmaznak a tehetősebbek biztonsági őrként vagy kertészként” – vélekedett Beáta. Szerinte egy helyi nem nagyon töri magát, hogy szépen dolgozzon, de egy zimbabwein látszik, hogy bármit megtesz azért, hogy megtarthassa az állását.

Szórólapokkal bujtanak erőszakra

A Dél-Afrikában élő bevándorlók lélekszámát 2 és 4 millió közé becslik különböző intézetek. Pontos adatokat azért nehéz megállapítani, mert rengetegen érkeznek illegálisan. Elsősorban a környező szegény országokból, Zimbabwéből, Mozambikból és Malawiból jönnek a biztosabb megélhetés reményében, de Beáta szerint sok a nigériai, kongói és szenegáli bevándorló is, akik közül sokan prostitúcióval és drogkereskedelemmel foglalkoznak.

A Telegraph szerint egyes townshipekben (feketék lakta, elszeparált városrészekben) szórólapokat ragasztanak ki házak falára, amikben a szomszédos afrikai országokból érkezők ellen sürgetnek erőszakos fellépésre. Az elmúlt években több példa is volt xenofób megnyilvánulásokra, Johannesburg Alexandria kerületében 2008 májusában 60 ember halt meg és 700 megsebesült egy rasszista támadásban.

Meccsnézés egy dél-afrikai nyomornegyedben

Meccsnézés egy dél-afrikai nyomornegyedben

2009 novemberében háromezer zimbabwei költözött egy menekülttáborba Fokváros egyik negyedéből az őket ért atrocitások miatt. A Telegraph szerint azonban már csak 280-an maradtak a táborban, mert a helyi lakosok fenyegetései miatt sokan visszaköltöztek Zimbabwéba.

„Mindnyájan meghaltok”

Egy 35 éves zimbabwei nő, aki takarítóként dolgozik Johannesburg egyik gazdag kerületében, azt mondta a Telegraphnak, hogy megmondták neki: július 12-től, a vb döntő másnapjától nem tartanak igényt rá munkahelyén. „Az sem érdekli őket, ha van betelepedési engedélyed, akkor is utálnak téged” – mondta szomszédjairól a 16 éve Dél-Afrikában élő nő.

A menekültekkel és bevándorlókkal foglalkozó Consortium for Refugees and Migrants in South Africa nevű intézet szerint a fenyegetések nem csak a szomszédok felől érkeznek, hanem rendőröktől, orvosoktól, nővérektől és szociális munkásoktól is. Az intézet szerint egy nővér egyszer a következőket mondta, amikor egy bevándorló be akarta oltatni csecsemőjét: „Menjetek vissza az országotokba. Június után nem lesz több külföldi az országban. Mindnyájan meghaltok.”

„Hangoskodó fiatalok miatt fújják föl”

Az [origo] Dél-Afrikában tartózkodó tudósítójának nyilatkozó, 40-es korosztályhoz tartozó Pierre szerint a xenofób támadások ügyét kissé felfújta a média, a 44 milliós országban maximum 10 ezer főre tehető az a létszám, amely hangoskodik a bevándorlók miatt. „Amikor a munkanélküliség 25 százalék felé közelít, és a bevándorlók száma kettő- és négymillió közé tehető, akkor érhető, ha vannak feszültségek. A hangoskodók nagy része 16 és 22 év közötti fiatalokból kerül ki, akik townshipben élnek, otthagyták az iskolát, nincs munkájuk, és bandákba verődve mászkálnak az utcákon. Ők azok, aki egy mobiltelefon miatt képesek agyonlőni, és nem azért ölnek meg valakit, mert zimbabwei vagy mozambiki, hanem mert el akarják venni a pénzét és az értékeit” – mesélte Pierre.

„A townshipek közösségei kivetik magukból ezeket az embereket, sőt, nemritkán olyat is hallani, hogy ők intézkednek a rendőrök helyett, megölik és elégetik a balhés tagokat, mert a közösség egységét veszélyeztetik. Csak erről nem írnak az újságok. Ezek az emberek nem akarnak dolgozni, de azért belekötnek azokba a külföldiekbe, aki náluk sokkal becsületesebben, lelkiismeretesebben dolgoznak” – vélekedett a férfi.

20100705delafrika2

Szerinte az alacsony fizetésük miatt sztrájkoló biztonsági őrök is ebből a közösségből kerültek ki. „Ilyen a mentalitásuk, elég csak megnézni a biztonsági őröket, akiket az itteni viszonylatban nagyon jónak számító napi 190 randért (5700 forint) alkalmaztak, erre pár nap után nekiálltak sztrájkolni 1500 randos (45 000 forint) fizetést követelve. Összességében úgy látom, konfliktusok lehetnek, de nem lesz erőszakhullám, amiben annak is szerepe lehet, hogy a most a vb-helyszíneken szolgálatot teljesítő rendőröket átvezénylik majd olyan városokba, ahol eddig minimális létszámú volt a rendőrség” – mondta.

Az [origo] dél-afrikai tudósítóját kísérő Norbert 14 éve érkezett családjával az országba, de azt mondta, még sosem érte atrocitás amiatt, mert külföldi. Bár kétszer is átélte, hogy pisztolyt fogtak rá, de mindkétszer a rablás volt a bűnözök célja, nem etnikai alapon támadták meg, hanem azért, mert rosszkor volt rossz helyen.

Biztonsági szempontból sikeres vb

A vb miatt 40 ezer fővel növelték a rendőrség létszámát, hogy biztonságosan lebonyolítsák a rendezvényt. Bár több csapatot és újságírót is megloptak vagy kiraboltak a vb ideje alatt, és már több mint 300 embert vettek őrizetbe a vb-vel összefüggésbe hozható bűncselekmények miatt, a torna eddig különösebb botrányok nélkül zajlik. A vb után csökkentik a rendőri erőket, de a kormány álláspontja szerint a torna után is fokozottan fognak figyelni a biztonság megőrzésére.

„Lesznek bevándorlók elleni megmozdulások”

Az [origo] Dél-Afrikában tartózkodó tudósítójának egy dél-afrikai rendőrnő eleinte határozottan ismételgette, nem tart erőszakhullámtól, és a rendőrség mindent megtesz, hogy megelőzze az esetleges konfliktusokat. Később, amikor társai egyedül hagyták, elárulta, biztos benne, hogy lesznek bevándorlók elleni megmozdulások, az országban ugyanis rengeteg az illegálisan letelepedett külföldi, ami nagy káoszt okoz. A vébé viszont sokkal jobban sikerült rendőrségi szempontból, mint azt előzetesen várták, egyedül a hamis belépők kiszűrésével volt gond, minden más a terv szerint működött.

A Nelson Mandela Alapítvány is felhívta a lakosság figyelmét az integráció támogatására, emlékeztetve arra, hogy az apartheid-rendszer idején a fekete lakosságot rendszeresen támogatták a szomszédos afrikai országok. Az intézet szerint a dél-afrikaiaknak erősebb lett az afrikai identitása a vb alatt, és egységesen szorítottak az afrikai csapatoknak. „Reméljük, a vb segít megtalálni a dél-afrikaiak helyét a kontinensen, és nagyobb szolidaritást fogunk tanúsítani a más nemzetiségűek iránt” – áll a felhívásban.

A Telegraph szerint széles körű a felháborodás amiatt is, hogy az ország 2,9 milliárd fontot (1000 milliárd forintot) költött a rendezésre, holott a Human Sciences Research Council felmérése szerint 26 millió ember, a lakosság 57 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, a születéskor várható élettartam mindössze 50 év.

Forrás: [origo]

Black Eyed Peas: Where Is The Love?

(Album: Elephunk, 2003)


Forrás: You Tube by VEVO