Facebook szavazás: „Meg kellene-e ölni Obamát?”

2009. szeptember 30. szerda, 09:10Dalit.hu

2


Facebook szavazás: „Meg kellene-e ölni Obamát?”


Szavazás a Facebookon...

Szavazás a Facebookon...

A Facebookon az egyik felhasználó azt a kérdést tette föl szavazásra, hogy „meg kellene-e ölni Obamát?” A válaszlehetőségek a következők voltak: „igen”, „talán”, „nem”, „csak ha megkurtítja az egészségügyi rendszert”.

A szavazás felkorbácsolta az indulatokat a virtuális térben, és hamarosan megjelent egy ellenszavazás is, mely azt kérdezte a facebookerektől, hogy „Ön szerint le kellene-e tartóztatni azt az embert, aki kitette a ’meg kellene-e ölni Obamát’ szavazást?”.

Az amerikai egészségügyi reform kapcsán kialakult éles társadalmi vita újabban egyre durvábban nyilvánul meg a közösségi szájtokon is.

A weben az eset kapcsán heves vita alakult ki arról, hogy vajon belefér-e egy ilyen kérdés felvetése a véleménynyilvánítás szabadságába. Egyesek szerint ugyanis nyilvánosan exponálni azt az eshetőséget, hogy az elnök meg is ölhető, hasonlít egy kicsit a Holmes-érvelésre. A híres példa szerint egy zsúfolt színházban ok nélkül azt kiabálni, hogy tűz van, a szólásszabadságon túli veszélyeztetése a közrendnek.

Ezt az érvet egyébként azzal kapcsolatban fogalmazták meg anno (egyébként sikerrel), hogy szabad-e az első világháború idején arra buzdítani plakátokon az amerikaiakat, hogy álljanak ellen az USÁ-ban korábban ismeretlen kötelező sorozásnak.

Az amerikai bíró szerint ugyanis a színházas példa és a sorozás is veszélyezteti a köznyugalmat és a köz érdekeit.

Az obamás kérdést egyébként állítólag maga az amerikai titkosszolgálat vetette le a Facebookról. És nyomozás is indult a szavazást publikáló személy ellen.

Az ügy számomra egy fontos jelenségre rávilágítja a figyelmet: újabban az emberek online aktivitásának egyre nagyobb hányada olyan nagy közösségi szájtokon belül zajlik, mint a Facebook. És ha hasonlattal kell élni, ebben a világban már nem az utcán üvölti el magát az ember, hanem egy hatalmas házibuliban (a Facebookon), ahol már nem csak az általános jogszabályok, de a buli házirendje is érvényes mindenkire.

Ilyen szempontból pedig egy ellenőrzöttebb és szabályozottabb világ bontakozik ki. És valljuk be, merészeket kiabálni egyre kevésbé érdekes a nagy közösségi hálókon kívül. Ha mégis megteszi valaki, sokkal könnyebben utolérik és adott esetben vissza is vonják a tagságiját.

http://webisztan.blog.hu/2009/09/29/botrany_egy_facebookos_szavazas_korul