Hamis diplomák?

2009. július 18. szombat, 17:57Dalit.hu

0


Hamis diplomák?


Hamis névvel és diplomával csinált forradalmat Lenin

Lenin valószínűleg nem Iljics, vagyis apja nem Ilja Uljanov volt. Továbbá egyetemet sem végzett – állítja a forradalmárról egy április 22-i születésnapja alkalmából megjelent írás.

Korábban már kiderült, hogy az Auróra ágyúi nem dördültek el, és nem történt meg a Téli Palota ostroma, továbbá valójában nem is a Finn-öbölnél bujkáló Lenin vezényelte az eseményeket. Most Akim Arutyunov Lenin-kutató állítja, hogy a vezér még csak nem is volt Iljics.

Ilja Nyikolajevics, az idősebb Uljanov igen tekintélyes ember volt: a kormányzóság állami iskoláinak felügyelője, aki egymaga 434 iskolát alapított, de otthon semmibe vették, és sok gyereke közül valószínűleg egyik sem az övé volt. A jelek szerint Lenin és a többi Uljanov-gyerek apja Ivan Szidorovics Pokrovszkij, a család orvosa volt.

Az orvos jól ismerte Lenin anyját és annak férjét is, és gyakran fordult meg a háznál. Az azóta Uljanovszkká átkeresztelt, akkoriban alig 35 ezer lakosú kisváros legendái szerint amíg Uljanov a környék iskoláit járta, felesége bensőséges kapcsolatot ápolt a jóképű háziorvossal, méghozzá elég nyíltan, úgyhogy az egész város tudott a viszonyról.

Ma már genetikai vizsgálatok segítségével elég egyszerű lenne tisztázni a kérdést, de bizonyíték egyelőre nincs. Mindazonáltal a fényképek tanúsága szerint Lenin erősen hasonlít Pokrovszkij doktorra, éppen olyan sűrű, magasra futó, csúcsos a szemöldöke, mint az orvosé.

Leninnek a moszkvai Lenin-múzeumban őrzött diplomájában a Vlagyimir Ivanovics Uljanov név áll, és csak a Szovjetunió Kommunista Pártja központi bizottságának Marxizmus-Leninizmus Intézete későbbi döntése nyomán javították ki: az Ivanovics apai nevet áthúzták, s kézzel fölé írták: Iljics – mondta Arutyunov a Komszomolszkaja Pravda című lapnak.

Erre azonban a Nyezaviszimaja gazeta című lapban ő maga ugyancsak meglepő magyarázattal szolgált: a bizonyítvány nem lehet Leniné, mivel ő mindjárt az első félévben írásban kérte a rektort, hogy húzzák ki nevét az egyetem hallgatóinak listájáról. Emellett Arutyunov számos idézettel bizonyítja, hogy egyik forrásmunka adatai sem vehetők készpénznek, és arra jut: V. I. Uljanov semmiféle diplomát nem szerzett, de vélhetően a hamisítást nem ő követte el, hanem a Marxizmus-Leninizmus Intézet.

Mindezek fényében az már nem is túl érdekes, hogy Arutyunov szerint a gimnáziumot sem az egykori tankönyvekből ismert kitüntetéssel végezte a későbbi Lenin, ugyanis sok-sok intője, és amúgy kitűnő jegyei között egy négyes is éktelenkedett, logikából.

Link: http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=20467

Súlyos diplomabotrány Romániában

Százezer egyetemi diplomát érvénytelenítenek Romániában, ezt a román oktatási miniszter jelentette be szerdán egy televíziós adásban.

Ecaterina Andronescu szerint egy magánegyetem szakképesítést bizonyító diplomáival van gond. Az intézmény ugyanis olyan képzésekről adott papírt, melyekre nem volt engedélye.

A Bukaresti központú Spiru Haret Egyetem csak a nappali képzésekre szerezte meg az engedélyt, távolsági vagy látogatás nélküli oktatási formára nem rendelkezett minisztériumi jóváhagyással. A felsőoktatási intézmény mindezek ellenére évek óta rendszeresen indít ilyen képzéseket – az oktatási tárca szerint teljesen törvénytelenül.

Az egyetem idén 56 ezer végzős számára igényelt diplomát a minisztériumtól, ez a szám egyenlő az állami egyetemeken létező összes tandíjmentes helyek számával.

Romániában idén márciusban egy másik diplomabotrány is kirobbant: az oktatási tárca tizenötezer egyetemi diploma kiállításának körülményei kapcsán kezdett vizsgálódni, vizsgálatot indított az ügyészség is. A gyanú szerint öt magánegyetemi oktató közbenjárásával jogosulatlanok százai jutnak a felsőfokú végzettséget igazoló oklevélhez, olyanok is, akik sosem jártak egyetemre.

Két, akkreditálással nem rendelkező bukaresti magánegyetemen lehetett 3500 euró (1 millió forint) ellenében diplomát kapni. A két magánegyetem annak is elintézte a diplomát, akinek még az érettségi bizonyítványa sem volt meg, szükség esetén ezt is szereztek a hozzájuk fordulóknak. Az ügyben a vizsgálat még nem ért véget.

Link: http://www.hirszerzo.hu/cikk.sulyos_diplomabotrany_romaniaban.115999.html