Hazugsággyár a Pilisben

2014. július 14. hétfő, 06:52Dalit.hu

0


Hazugsággyár a Pilisben


Tegnap ünnepelte születésnapját (1935. július 6.) Tenzin Gyaco, a XIV. Dalai Láma. Tibet 1955 óta száműzetésben élő egyházi vezetője világszerte nagy népszerűségnek örvend. Többször járt Magyarországon is.

Legutóbb 2010 kora őszén utazott ide néhány napra. A rendezvény első napján, szeptember 18-án magam is ott voltam, és igen emlékezetes maradt számomra. Ezért szeretném megosztani élményeimet születésnapja alkalmából. Az előadás végén a hallgatók kérdéseket tehettek fel. Az egyikre felkaptam a fejem: „valóban a Pilisben van a Föld szívcsakrája ?” -vetette fel valaki a közönség soraiból. Visszafojtott lélegzettel figyeltem, mint fog válaszolni a humanizmusáról, békeszeretetéről ismert buddhista szerzetes. Hiszen az ártalmatlannak tűnő kérdés a hazai misztikus nacionalizmus egyik alapdogmájára vonatkozott.

Legnagyobb megkönnyebbülésemre nem kellett csalódnom benne. Őszentsége elnevette magát, majd szokásos közvetlen stílusában azt felelte: ez az úgynevezett ostoba kérdések kategóriájába tartozik. Persze a vallástörténetből teljesen ismerős, hogy minden nép a maga országát tekinti a világ közepének, de ezt szó szerint értelmezni meglehetősen gyermeteg gondolkodásra vall. A csakrák alatt egyébként is a minden emberben meglévő belső erőközpontok, tehát szó nincs arról, hogy a külvilágban, fizikai síkon kellene keresni őket.

No, ha a mítoszgyártást nem is állítja meg, ez a józan válasz sokakat gondolkozásra késztet majd – reménykedtem naivan. Csakhogy legnagyobb döbbenetemre néhány év múlva egy turisztikai oldalon a következő hírre bukkantam.

„Azonban nem csak a “Magyarságtudat” miatt lehet olvasni több helyen a szívcsakráról! Maga a Dalai Láma is látogatást tett itt, és a következőket nyilatkozta: ” A tibeti szemlélet, és magatartás a Szent Tudás többi hajtásához hasonlóan a Mindenséget egységben, Egynek látja és éli. Ennek megfelelően az úgynevezett erőközpontokat, csakrákat nemcsak az emberi testben, de pl. a földgolyón is számon tartja. A hagyomány szerint a Föld szívcsakrája Magyarország területén, pontosabban a Pilisben van”

Nem hittem a szememnek. Hiszen magam is ott voltam az előadáson! Nem kellett sokat keresnem az interneten, hogy kiderüljön: immár más források is úgy tudják, hogy Őszentsége nem csupán elismerte a szent hely létezését, de még oda is zarándokolt…

„A Dalai Láma meglátogatta ezt a csodálatos hegységet, ez sem véletlen. Miért van az, hogy sokan a világ másik végéről eljönnek és felkeresik ezt a helyet, míg sok magyar ember tudomást sem vesz róla? – gondolkodjunk el ezen a kérdésen.”

Ezek a hírek mára sokkal több fórumon érhetők el, mint magáról a tényleges előadásról készült hangfelvételek. A köztudatban pedig megállíthatatlanul terjed a hazugság, a métely. Ennek semmi köze a buddhizmushoz, de még az ezotériához sem. Ma Magyarországon a szellemi utak iránt érdeklődők egyszerű politikai propaganda áldozatává válhatnak.

Forrás: http://www.hirhatar.hu/hir/hazugsaggyar-a-pilisben