„Kevesen hallatjuk szavunkat”

2010. február 14. vasárnap, 09:32Dalit.hu

1


„Kevesen hallatjuk szavunkat”


Antifasiszta tüntetést tartottak a XIII.kerületi Hollán Ernő utcában, az újraéledő fasizmus és a szélsőséges eszmék térnyerése ellen. Kevesen voltak.


Forrás: http://videa.hu/videok/hirek-politika/kevesen-hallatjuk-szavunkat-antifasiszta-debreceni-demonstracio-h5ADLOtxUuTZqJWn

Sok rendőr vigyázta az antifasiszta demonstációt

Közel háromszázan vettek részt a fővárosban szombaton rendezett antifasiszta demonstráción. Az erős rendőri biztosítás mellett tartott rendezvényen több MSZP-s vezető is megjelent.

Az újjáéledő fasizmus és a szélsőséges megnyilvánulások elleni tiltakozásul tartott megmozdulást több antifasiszta szervezet szombat délután a főváros XIII. kerületében, az újlipótvárosi Hollán Ernő utcában. A rendezvényt Budapest felszabadulása napján szervezte több társadalmi szervezet a „Fasisztákkal nincs párbeszéd” mottóval.

A rendezvényen mintegy háromszázan vettek részt. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint mindenhol rendőröket lehetett látni, nagyon sokan biztosították a rendezvényt. Megjelent Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, és Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke és Retkes Attila, az SZDSZ elnöke.

Nem a várbeli német-nyilas kitörési kísérletre emlékező neonáci demonstrációval szemben szervezték a rendezvényt, mert nem céljuk reklámot csinálni ennek – mondta a budapesti Hollán Ernő utcai rendezvény egyik szervezője, a Magyar Antifasiszta Liga elnöke, Hirschler Tamás. (A demonstráció helye az előtt a jegyiroda előtt volt, amelyet néhány éve Molotov-koktélos támadás ért.)

A felszólalók többsége a több mint hatvan évvel ezelőtti és a mostani jelenségek közt vontak párhuzamot. Bóka László, a Demokratikus Hálózat vezetője arról beszélt, hogy a második világháborút a szó- és gondolatbeli erőszak előzte meg, és most is a verbális erőszak ellen kell küzdeniük a demokratáknak. A legnagyobb tapsot Orsós János pedagógus kapta, aki arról beszélt, hogy romaként nem kap munkát, ezért létrehozott egy közösséget, ahol a céljuk, hogy minél több cigánygyerek tegye le az érettségit és jusson el egyetemre.

Szombatra több rendezvényt is bejelentettek, az antifasiszta demonstráció mellett este tartják a Budapesti Operabált is, míg a volt Balettintézet épülete előtt ellen-operabálózók szerveztek tiltakozást.

Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20100213-sok-rendor-vigyazta-az-antifasiszta-demonstaciot.html