Mayawati, India legnagyobb államának főminisztere

2009. augusztus 6. csütörtök, 20:30Dalit.hu

0


Mayawati, India legnagyobb államának főminisztere


Mayawati (Hindi nyelven: मायावती, magyaros átírásban: Májávatí) indiai politikus nő, a világon ma az egyik legnagyobb hatalmú közéleti asszony, a hazánknál közel 10x nagyobb és 20x népesebb Uttar Pradesh szövetségi állam főminisztere. Dalit családból származik, tehát a hindú hagyományok szerint elvileg a társadalom kitaszítottja. 260 millió rúpiás (milliárd forintnyi) éves adóhivatali befizetéseinek tükrében Mayawati egész India leggazdagabb politikusa. Európai léptékekben fogalmazva ez azt jelenti, mintha Németország, Franciaország és Nagy-Britannia egész lakossága egyetlen szövetségi államot alkotna, és a miniszterelnök a nép szavazatai alapján egy dúsgazdag cigány asszony lenne…

Korona Mayawatin

Korona Mayawatin

Mayawati Delhi közelében született 1956 január 15-én. A Kalindi Főiskolán jogot és pedagógiát tanult. Mindössze 21 éves volt, amikor Kanshi Ram bevonta a BSP (Bahujan Samaj Party, hindi nyelven: बहुजन समाज पार्टी, magyaros átírásban Bahudzsan Szamádzs Párti) nevű mozgalom megszervezésébe. A szervezet az érinthetetlenek és más alacsony kaszt-béliek képviseletére vállalkozott, de a muszlimoktól egészen a bráhminokig sokféle társadalmi csoportot megszólít. A nyolcvanas években a választási szerepléseikkel még mandátumot nem, csak tapasztalatokat szereztek a Gangesz partján elterülő szövetségi államban. A kilencvenes évek közepére azonban már meghatározó pozícióba kerültek. Politikai ellenfelei ezért 140 pert akasztottak Mayawati nyakába korrupciós vádakkal, de ezekből csak mindig megerősödve került ki.

Mayawati saját szobrát avatja

Mayawati saját szobrát avatja

Főminiszterként számos emlékművet állított dalit hősöknek, elsősorban Dr. Ámbédkarnak, de saját magának is. Szobrok állítása, utcák, intézmények elnevezése látszólag nem könnyít közvetlenül a nyomorgó tömegek életén. Az alacsony kasztbéliek mégis erre szavaznak, ebben látják politikai sikereik zálogát. Indiában nem alakult ki a kommunista világhoz hasonló pártállami diktatúra, de a Rákosi és Kádár korszakkal egy időben szinte folyamatosan a baloldali Nemzeti Kongresszus Párt volt hatalmon, szocialista jellegű gazdaságpolitika folyt, és Gandhi személye, illetve a Nehru dinasztia körül a személyi kultusz jeleit is föl lehetett fedezni. Dr. Ámbédkar kultusza egy ezzel szemben felépült népi ellenkultusz, amely az évezrede elnyomott dalitok törekvéseit fejezi ki:

Kumari Mayawati programja társadalmi igazságosságot hirdet, de nem ígér pénzt a munka nélkül nyomorgóknak, hanem a foglalkoztatást próbálja kiterjeszteni. Jelszavaiban Uttar Pradés („Északi Tartomány”) helyett Uttam Pradést („Kiváló Tartomány”-t) mond.

Dalitok hallgatják Mayawati asszonyt

Dalitok hallgatják Mayawati asszonyt

Dr. Ámbédkar kezében az indiai alkotmánnyal

Dr. Ámbédkar kezében az indiai alkotmánnyal

Szociálpolitikai törekvése párhuzamot mutat a magyar politikai erők lépéseivel, de az alaphelyzet egészen más: Indiában nincs az európaihoz hasonlítható szociális háló, és a szegények elleni hangulatkeltésnek sem alakult ki a monoki kezdeményezéshez hasonlítható kultúrája.

Integrációs politikájában a főminiszter azt hangsúlyozza, hogy nem a származás, hanem a szegénységi szint alapján kell a halmozottan hátrányos helyzetűeknek kvótákat biztosítani. Ez a politikai filozófia egybevág azzal az integrációs politikával, amelyet hazánkban Mohácsi Viktória nevéhez köthetünk.

Korrupcióellenes kampánya keretében 17.868 rendőr veszítette el az állását. Ehhez nem tudunk hazai párhuzamot találni…