Még a kávéfőzőt is ellenőrizték: büntetés vár a sajókazai iskolára

2012. április 19. csütörtök, 11:59Dalit.hu

0


Még a kávéfőzőt is ellenőrizték: büntetés vár a sajókazai iskolára


December óta tartanak a munkaügyi felügyelőség ellenőrzései a sajókazai Ámbédkar iskolában. A 90 százalékban roma gyerekeket tanító, nonprofit szervezet fenntartásában lévő oktatási intézményt irreálisan nagy összegű bírság kifizetésére kötelezik.

Feljelentésre mentek ki a hatóságok a roma tanulóknak esélyt kínáló sajókazai iskolába – mondta el a hvg.hu-nak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Munkaügyi Felügyelőség igazgatója. Meghökkentően súlyos, 3,2 milliós bírságot szabott ki a munkaügyi felügyelőség az Ámbédkar Iskolára, amely bezárhat, ha ezt ki kell fizetniük – adta hírül szerda reggel a Népszabadság. Orsós János, az iskolát fenntartó, egyházi státuszától megfosztott Dszaj Bhim közösség elnöke a hvg.hu-nak megerősítette az információt. Megkerestük a bírságot kiszabó Borsod megyei Munkaügyi felügyelőség igazgatóját is.

Feljelentés, felügyelet, büntetés

„Nem a határozat megállapításain, az értékén vagyunk megütközve. Szerintem Magyarországon nem volt még ilyen, hogy egy oktatási intézményre, ami nonprofit, ekkora bírságot szabjanak ki” – a két, 3 200 000 forint bírsággal sújtott adminisztrációs hibát az intézmény elismeri, ugyanakkor Orsós szerint ezek korrigálható mulasztások. A felügyelőség határozata szerint a probléma a pedagógusok óraszámának adminisztrációjával és a tanárok szabadságának kivételével, illetve ennek dokumentációjával volt. A határozat felszólítja az iskolát az adminisztrációs hibák korrigálására, ezzel egyidejűleg az intézményt teherbíró képességét meghaladó pénzügyi bírság befizetésére kötelezi.

„Egy kicsit ők is zavarban voltak, mivel nem nagyon van gyakorlat arra, hogy iskolákban ilyen ellenőrzéseket végezzenek” – Orsós szerint az efféle vizsgálatok inkább vendéglátó-ipari egységekben, illetve folyamatban lévő építkezéseken szokásosak. „Nálunk két adminisztrációs hibát találtak. Azt mondták, hogy nem gondolják, hogy ebből nagy ügy lehet, mert oktatási intézményekre nem szoktak nagy összegű bírságot kiszabni” -mondta Orsós János, aki arról is beszámolt, hogy december közepe óta folytak az ellenőrzések az iskolában.

Fiatalok Sajókazán: segítség helyett akadályozni próbálják az iskola működését

Fiatalok Sajókazán: segítség helyett akadályozni próbálják az iskola működését

„Egyidejűleg két vizsgálat is zajlott, egyrészt a Munkaügyi Felügyelőség, másrészt pedig a munkavédelem ellenőrzése. Utóbbiról is készült egy határozat, amelyben azt is kifogásolták, hogy a takarítónőnek nincs erkölcsi bizonyítványa, meg hogy az egyik elektromos kávéfőzőről nem volt letörölve a por, de ebből végül nem lett bírság” – mondta Orsós.

Az otthoni munkát is adminisztrálni kell

Az iskola a naplók, tehát a tényleges elvégzett tanítási óraszámok alapján végezte el a pedagógusok óraszámának nyilvántartását, a felügyelőség szerint ugyanakkor 40 órát kellett volna dokumentálniuk, amibe már az otthoni, órákra való felkészülési idő is beletartozik. „Nem gondolom, hogy az összes iskolában tudják, hogy a pedagógusok kötelező óraszámát 40 órában kell dokumentálni, nem a naplóban szereplő óraszám alapján” -mondta Orsós.

Az utóbbi időszakban egyébként is anyagi nehézségekkel küzdő iskola elesett az egyházi normatív támogatástól, mivel a fenntartó magyarországi buddhista egyházközség az új egyházi törvény értelmében nem szerepel a nyilvántartott egyházak sorában. „Az intézményi havi norma 10 000 000 forint, ha ebből 3 200 000-ret vissza kell fizetnünk, akkor a fennmaradásunk is kérdéses” – mondta Orsós.

A több megyében is üzemelő iskolahálónak márciusban 186 munkavállalója volt, azóta négy főnek mondtak fel. Nehezíti az iskola anyagi helyzetét az is, hogy a fenntartó Dzsaj Bhim közösség a 2012. január elsejével életbe lépett egyházi törvény értelmében nem minősül egyháznak. Bár az iskolának volt érvényes közoktatási megállapodása, ami 2014-ig szólt, ezt most újra kell tárgyalniuk, „mivel a fenntartó egyházi státusza megszűnt, a szerződő fél is megszűnt” – mondta Orsós. A szerződés megújítására az intézmény ígéretet kapott a KIM-től, az iskola biztos finanszírozása egyelőre 2012 augusztusáig megoldott.

Részlet a Munkaügyi Hivatal értesítéséből

Részlet a Munkaügyi Hivatal értesítéséből

Jobbikos hecckampánytól függhet az iskola sorsa?

„Hatósági eljárás indult bejelentésre” – így foglalta össze a történteket Panyik József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Munkaügyi Felügyelőség igazgatója a hvg.hu-nak. Azt is elmondta, hogy„a munkaügy eljárásáról szóló törvény ide vonatkozó rendelkezéseinek értelmében” szabták ki a bírságot és a „jogszabályilag meghatározott kötelező bírságolási kategóriát” vették figyelembe. A munkaügyi felügyelet igazgatója megerősítette azt, hogy általában nem szoktak oktatási intézményben ellenőrzéseket végezni, illetve, hogy nem hivatalból indult eljárás a sajókazai iskola ellen, hanem közérdekű bejelentésre.

Az iskola vezetősége nem tartja kizártnak, hogy a feljelentés a Jobbik hosszú ideje tartó hecckampányának része. Tavaly szeptemberben Endrésik Zsolt jobbikos képviselő szólalt fel a parlamentben, és felháborodottan nyilatkozott az iskola hátteréről és tevékenységéről. Felszólalásában még a kérdésére reagáló Hoffman Rózsa oktatási államtitkár szerint is sértő „és joggal megütközést keltő” megjegyzésekkel illette az iskolát és az azt fenntartó buddhista közösséget. Hoffman válaszában ugyanakkor azt is elmondta: „a Derdák Tibor nevével fémjelzett iskolaháló megkereste az illetékes államtitkárságokat. A két államtitkárság egyetért abban, hogy a közösség további működésének támogatása csak komoly pénzügyi és szakmai átvilágítás után lehetséges.”

http://hvg.hu/itthon/20120418_sajokaza_iskola_buntetes