Molotov-koktél a csűrre – Csíkszentkirályi roma-magyar konfliktus

2009. július 20. hétfő, 14:10Dalit.hu

2


Molotov-koktél a csűrre – Csíkszentkirályi roma-magyar konfliktus


El sem ült a zavargások zaja Csíkszentmártonban, egy újabb Hargita megyei faluban tört ki a konfliktus a roma és a magyar lakosság között.

Konfliktus tört ki a roma és a magyar közösség között csütörtök este, Hargita megyében, Csíkszentkirályon. A magyar lakosság elhatározta, igazságot szolgáltat magának, azok után, hogy a rendőrség úgy döntött: szabadlábon folytatja az eljárás az ellen a roma férfi ellen, aki megsebesített egy magyar lakost. A kocsmai összetűzés során a roma férfi többször is hátba szúrta egy bicskával a magyart, akit jelenleg kórházban ápolnak. Mivel a Hargita megyei kórház törvényszéki orvosa először úgy gondolta, az áldozat életét nem veszélyeztették a szúrt sebek, a rendőrség nem tarthatta fogva az elkövetőt. Később azonban kiderült, hogy a sebek életveszélyesek voltak, az elkövetőt pedig péntek reggel letartóztatták.

Csütörtök este mintegy 150 magyar lakos gyűlt össze az utcán, és egyikük Molotov-koktélt dobott egy roma improvizált csűrjére, amely kigyúlt. A tűzvészben egy ló pusztult el, emberi áldozat nem volt. A romák fejszével és kaszával felfegyverkezve lendültek ellentámadásba, az ellenfelek kövekkel dobálták egymást. A kedélyeket a helyszínre vonuló 150 rendőrnek sikerült csillapítani.

Egy hónappal ezelőtt a Csíkszentkirály szomszédságában levő Csíkszentmártonban került összetűzésbe a roma és a magyar közösség. Néhány roma megvert két magyart, mert azok azon kapták a romákat, hogy földjeiken legeltetik a lovaikat. A verekedés után egy nappal egy roma lakását ismeretlenek gyújtották fel.

(Csíkszentmártoni előzmények)

Az incidenst követően a romák a közelben levő dombokra menekültek, a csendőrök pedig szétoszlatták a tömeget. Jelenleg

a faluban nyugalom honol,

a közrend fenntartása és a további összetűzések elkerülése végett a rendőrség és a csendőrség vegyes csoportjai járőröznek az utcákon.

A roma közösség elismeri, hogy egyikük leszúrt egy magyar lakost a kocsmában, ugyanakkor úgy vélik, hogy a magyar lakosoknak csupán a vétkest, nem pedig az egész roma közösséget kellene hibáztatniuk.

A magyarok szószólói szerint megelégelték a romák által elkövetett sorozatos lopásokat, és felháborítónak tartják azt, hogy a hatóságok semmit nem tesznek a helyzet orvoslása, de legalább enyhítése érdekében.

Radu Sandu Moldovan, a Hargita Megyei Rendőrség vezetője elmondta, a gyújtogatót letartóztatták és az bíróság elé állítják. Hozzátette, a falu nyugalmát továbbra is járőrök segítségével biztosítja.

A konfliktust kiváltó ok lehet bármi, ha a közösség szintjén már létezik a feszültség. A kiváltó ok általában az utolsó csepp a pohárban – fejtette ki véleményét a csíkszentmártoni és csíkszentkirályi állapotokról Horváth István szociológus, aki egy felmérése során a helyi közösségek szintjén etnikumközi konfliktus kirobbanásának esélyeit kutatta. A kutatás során a konfliktus kirobbanásához hozzájáruló tüneteket térképezte fel: az erőforrások hiánya és a feszült előtörténet két ilyen tényező.

„A csíkszentkirályi és a csíkszentmártoni probléma gyökere azonos: a roma közösségnek

nincs hozzáférése a helyi erőforrásokhoz,

nincs területe, amire legálisan házat építhetne, nem tudja fenntartani háztartását, családját. A roma közösség törékeny, hiszen ők élnek a legnagyobb létbizonytalanságban. Az életfeltételek hiánya vezet törvénytelen cselekedetekhez, ami érthető módon irritálja a magyar közösséget.

A bicskázás, összeszólalkozás egy közösségen belül gyakori, így nem lehet ennek a számlájára írni a konfliktus kirobbanását, ez a háttérben levő feszültség számlájára írható, mondta a szociológus. „Minél nagyobb a gazdasági létbizonytalanság, annál valószínűbb, hogy a felgyülemlett feszültséget egy ilyen konfliktus során vezetik le” – sommázott Horváth.

Link: http://itthon.transindex.ro/?cikk=9832