Nelson Mandela Nap 2010

2010. július 20. kedd, 16:15Dalit.hu

1


Nelson Mandela Nap 2010


csoportkep1

A Dél-Afrikai Köztársaság Nagykövetsége és a Holokauszt Emlékközpont 2010. július 19-én, hétfőn, Magyarországon első ízben rendezett Nelson Mandela Napot. Budapest ezzel csatlakozott 7 másik világvároshoz, ahol a Mandela Nap ünnepélyes külsőségek között önálló eseményként került megrendezésre.

Az idén 92. születésnapját ünneplő dél-afrikai politikus és szabadságharcos 27 évet töltött börtönben az Afrikai Nemzeti Kongresszusban (ANC) végzett anti-fajellenes tevékenysége miatt, majd 1990-ben engedték szabadon. 1993-ban Nobel-békedíjat kapott. 1994-től 1999-ig Dél-Afrika elnökévé választották. Leköszönése után az AIDS és a szegénység elleni küzdelmet szolgálta, de személyesen neki köszönhető, az is, hogy Dél-Afrika lett a 2010-es futball világbajnokság színhelye.
Mandela világszerte a szabadság, az egyenlőség, a megbékélés és az emberi jogok tiszteletének a jelképévé vált. Munkásságának elismeréseként 2010-től az ENSZ Nemzetközi Nelson Mandela Nappá nyilvánította Dél-Afrika első fekete elnökének születésnapját.

csoportkep2

A Nelson Mandela Napot először 1991-ben, a politikus 91 születésnapja alkalmából rendezték meg New York-ban, ahol egy nagyszabású jótékonysági koncert keretében szupersztárok tisztelegtek a szabadságharcos életműve előtt.
A Mandela-nap sohasem lesz állami ünnep, de olyan nap lesz, amellyel a közösséget kell szolgálni. Abban reménykedünk, hogy az emberek szentelnek időt közösségük életkörülményeinek javítására – fogalmazott akkor az ünnepelt.

A Holokauszt Emlékközpontban megtartott rendezvényen Takalani Esther Netshitenzhe, a Dél-Afrikai Köztársaság nagykövet asszonya beszédében a fajgyűlölet elleni harcra és a hátrányos helyzetben élő emberekre hívta fel a figyelmet. „Mandela azt szeretné, ha minden ember azzal ünnepelne, hogy lépéseket tesz egy jobb világ létrehozása érdekében, ez különösképp vonatkozik a gyermekekre, hiszen az övéké a jövő.”- emelte ki beszédében a nagykövet asszony.

film

Az első fekete bőrű dél-afrikai elnök politikai örökségét őrző Mandela Alapítvány indítványozta, hogy ezen a napon mindenki szenteljen 67 percet jótékonyságnak. Mandela 67 éven át küzdött az egyenlőségért Dél-Afrikában. A Mandela Nap szellemét követve a Holokauszt Emlékközpontban is hátrányos helyzetű gyerekeknek adták meg a lehetőséget, hogy megmutassák magukat a hazai közvéleménynek. A Dr. Ámbédkar Gimnázium diákjai egy óriás puzzle kirakásával csatlakoztak Nelson Mandela felhívásához, majd megnézték a Mandela harcát feldolgozó nemrég bemutatott Invictus – A legyőzhetetlen című filmet is, Morgan Freeman főszereplésével. Az alkotás Nelson Mandela önéletrajzi művén, a Long Walk To Freedom (Hosszú út a szabadságig) című könyvön alapul.

film2

A pakisztáni születésű Shekhar Kapur rendező Mandeláról elmondta:
„Hasonlóan nagy formátumú spirituális vezető, mint Gandhi. A győzelemhez nincs szüksége véres harcra.”

A sajókazai és alsózsolcai diákok egész nap az emlékközpont vendégei voltak, ahol a színes tenyérnyomatok készítése. a filmnézés és kiállítás látogatása mellett egy fényképezés erejéig előkerült a foci vb kabalája és híres neves labdája is.

mandelanap mandelanev puzzle1

puzzle2 puzzle3 puzzle4

puzzle5 puzzle6 puzzlekesz

szekelygabor takacsgabor TakalaniEstherNetshitenzhe

TakalaniEstherNetshitenzhe2 TakalaniEstherNetshitenzheFestes TakalaniEstherNetshitenzheFestes2

Forrás: HDKE – Holokauszt Emlékközpont