Nem bánnak egyenlően a felekezeti iskolákkal

2011. december 14. szerda, 12:10Dalit.hu

0


Nem bánnak egyenlően a felekezeti iskolákkal


Megszűnés fenyegeti a több mint félezer cigány tanulót és 150 alkalmazottat foglalkoztató Dzsaj Bhim Buddhista Közösség oktatási intézményeit – hívta fel a figyelmet interpellációjában Nyakó István.

Az emberi jogi bizottság szocialista tagja az egyházügyi törvény módosítását sürgette az igazságügyi tárcánál, mert a törvény megvonta az egyházi státuszt a vallási közösségtől, így az elesik az állami támogatásoktól, holott az általa fenntartott iskolák ugyanannyi pénzből működnek, mint a többi felekezeti iskola. Nyakó szerint el kellene döntenie a kormánynak, hogy képzésről vagy bűnbakképzésről van szó.

Mindegy, milyen romastratégiát követ a kormány, ha ellehetetleníti a cigány diákok társadalmi mobilitását – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja. A Dzsaj Bhim iskoláihoz hasonló intézmények nélkül nem lehet elérni azt a célt, hogy cigány gyerekek sokaságából lehessenek diplomás munkavállalók – tette hozzá a politikus. Orsós János, a Dzsaj Bhim Buddhista Közösség vezetője – aki az MSZP meghívására 200 diák és 20 pedagógus kíséretében érkezett az Országgyűlésbe Nyakó interpellációjára – elmondta: csak ebben a hónapban három hatósági ellenőrzésük volt. „Elszántak az ellenségeink, akik a szélsőjobboldalhoz és a helyi hatalmasságokhoz tartoznak” – tette hozzá.

Ismert, a januárban hatályba lépő egyházügyi törvény a több száz bejegyzett vallási közösség közül csupán tizennégyet ismer el egyházként. Minden más, korábban elismert vallási közösség egyházi jogát elvették, és januártól legfeljebb egyesületként működhetnek tovább. Bár az egyházak jelenleg szűk köre elvileg bővülhet, az engedélyezés a parlament kétharmados döntésétől függ. Ez ellen több vallási közösség tiltakozott. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője az Alkotmánybírósághoz, Izsák-Bács Jeremiás, a Magyar Mennonita Keresztény Egyház vezető lelkésze – aki hetek óta éhségsztrájkkal tiltakozik Strasbourgban – az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Ma pedig szentként tisztelt teheneikkel vonulnak a Kossuth térre a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének tagjai, akik – mivel megszűnik egyházuk – nem birtokolhatják tovább a Somogyvámos határában lévő Krisna-völgyet.

Forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=500518#null