Nem kötelező bankszámlát nyitni

2014. május 14. szerda, 14:43Dalit.hu

0


Nem kötelező bankszámlát nyitni


Nem lehet bankszámlahasználatra kötelezni az embereket – mondta ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a sajókazai eset kapcsán. Mint azt korábban megírtuk, a borsodi faluban a polgármester helyi rendeletben kötelezte az érintetteket bankszámla nyitására, ellenkező esetben nem kapják meg a szociális juttatásokat azok, akik azt eddig készpénzben vették fel.

A település vezetője februárban értesítette a falu érintett lakóit, körülbelül 200 főt, hogy onnantól kizárólag banki átutalással fizeti ki a szociális juttatásokat. A faluban van ugyan egy takarékszövetkezet, de egyetlen automata sincs telepítve. Az emberek így vagy a többszáz forintos költséggel járó készpénzes, vagy a még drágább postai pénzfelvételt veszik igénybe.

A hat kilométerre lévő Kazincbarcikán több lehetőség is van, de szabályosan csak a szomszédos Sajóivánkáig lehet eltekerni, onnantól közúti tábla tiltja a kerékpáros közlekedést. Aki mégis nekivág a kalandos útnak, ha nem ezért, akkor kopott bicikligumiért, láthatósági mellény vagy épp csengő hiányáért a rendőrök büntethetik meg a helyiek szerint.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) szerint azért törvényellenes a rendelkezés, mert az ellátások kifizetését és jogosultak körét törvény határozza meg, melyet a képviselőtestület nem írhat fölül, nem szűkítheti a feltételeket. Azaz senkit nem lehet folyószámla nyitására kötelezni.

A NEKI februárban levélben kérte a polgármestert, hogy gondoskodjon a jogsértő helyi rendelet megszüntetéséről, és mivel a polgármester nem lépett, a NEKI a Kormányhivatalhoz fordult. A Kormányhivatal vizsgálata megállapította a jogszabálysértést, és kimondta, hogy az érintetteknek akkor is meg kell kapniuk járandóságukat, ha nincs folyószámlájuk.

„a bankszámla hiánya nem eredményezheti azt, hogy az arra jogosult részére a jogerősen megállapított pénzbeli szociális ellátás folyósítására ne kerüljön sor.”

A Kormányhivatal a helyi rendeletben nem csak a bankszámlanyitásra vonatkozó, hanem más szabályozást is jogsértőnek talált, törvényességi felhívásában ezért kezdeményezte Sajókaza önkormányzatánál a jogszabálysértések megszüntetését. Ha ennek nem tesz eleget a helyhatóság, a Kormányhivatalnak nincs más eszköze, minthogy az Alkotmánybírósághoz fordul. Csak a taláros testület szüntetheti meg a jogsértő helyi rendeletet.

Forrás: http://romasajtokozpont.hu/nem-kotelezo-bankszamlat-nyitni/


Bankkártya kell, automata nincs – segélyreform Sajókazán

A borsod megyei Sajókaza teker a 21. század felé, mostantól már a szociális segélyeket is átutalással fizeti – apró szépséghiba, hogy a legközelebbi bankautomata 6 km-re van, és biciklivel – legalábbis büntetés nélkül – gyakorlatilag megközelíthetetlen, még maga a falu jegyzője sem ajánlja. A Roma Sajtóközpont jelenti.

Ha versenyt rendeznének, hogyan kell – akár akaratlanul is – adminisztratív módon kitolni a szegényekkel, a Borsod megyei Sajókaza önkormányzata minden bizonnyal jó eséllyel állhatna rajthoz. A település ugyanis a napokban – bélyegző és aláírás nélkül – értesítőt küldött a falu lakóinak, hogy ezentúl kizárólag banki átutalással fizeti ki a szociális juttatásokat – tudta meg a Roma Sajtóközpont (RSK) Lázi István Jánostól, a helyi roma önkormányzat vezetőjétől.

A Borsod megyei faluban azok kaptak ilyen értesítőt, akik valamilyen szociális ellátásra jogosultak és eddig készpénzben vették fel a juttatásaikat. Lázi úgy tudja, a polgármester személyesen is megerősítette az őt felkereső felháborodott panaszosoknak, hogy ha nem nyitnak számlát, nem kapják meg járandóságukat. Van ugyan a faluban egy darab takarékszövetkezet, de egyetlen automata sincs telepítve. Az emberek így vagy több száz forintos költséggel a pénzintézetben, vagy még drágábban, a postán kénytelenek pénzt felvenni, a kitartóbbak esetleg átbiciklizhetnek a 6 kilométerre lévő Kazincbarcikára – de abban sincs köszönet. Rendesen ugyanis csak a szomszédos Sajóivánkáig lehet eltekerni, onnantól közúti tábla tiltja a kerékpáros közlekedést. Ha épp nem ezért, akkor kopott bicikligumiért, láthatósági mellény vagy épp csengő hiányáért a rendőrök sorra büntetik az embereket. Igaz, nem mindenkit – teszi hozzá talányosan Lázi.

 Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) ügyvédje, Ammann Zsuzsa szerint senkit nem lehet kötelezni folyószámla nyitására, a rendelkezés törvényellenes. Az ellátások kifizetését és jogosultak körét ugyanis törvény határozza meg, melyet a képviselőtestület nem írhat fölül, nem szűkítheti a feltételeket. Az ügyvéd jogellenesnek tartja azt is, hogy az értesítőn sem aláírás, sem bélyegző nem szerepel. Hivatalos döntést kell hozni, amely ellen fellebbezni is lehet.

Setét Jenő polgárjogi aktivista, a NEKI terepmunkása elmondta, húszéves tapasztalata alapján nem meglepő, ami Sajókazán történik. „A helyi rendeletek nagyon gyakran nem állják ki a törvényesség és az alkotmányosság próbáját, és sokszor hosszú ideig hatályban maradnak, mert a törvényességet felügyelő szervek sem veszik észre ezeket, ha valaki nem tesz panaszt.”

A polgármesteri hivatalban érdeklődtünk az intézkedés hátterét firtatva. Tóth Ábel jegyző arról tájékoztatta az RSK-t, hogy a hivatal engedélyezett létszáma 12-ről 8-ra csökkent, ezért minden lehetséges módon megpróbálják a megnövekedett munkaterhet és annak költségeit minimalizálni. Ennek némileg ellentmondva hozzátette: „az én órabérem drága ahhoz, hogy minden hónapban egy fél napot ezzel töltsek, mert lassan ott tartunk, hogy én fizetem ki a kollégákkal a szociális ellátásokat.”

Gyerekek csocsóznak a Dzsaj Bhím Közösség által működtetett Dr. Ámbédkar Gimnázium új gimnáziumi épülete, a Rózsaszínház megnyitóján, a sajókazai Sólyom telepen Gyerekek csocsóznak a Dzsaj Bhím Közösség által működtetett Dr. Ámbédkar Gimnázium új gimnáziumi épülete, a Rózsaszínház megnyitóján, a sajókazai Sólyom telepen Forrás: MTI/Vajda János

Gyerekek csocsóznak a Dzsaj Bhím Közösség által működtetett Dr. Ámbédkar Gimnázium új gimnáziumi épülete, a Rózsaszínház megnyitóján, a sajókazai Sólyom telepen Gyerekek csocsóznak a Dzsaj Bhím Közösség által működtetett Dr. Ámbédkar Gimnázium új gimnáziumi épülete, a Rózsaszínház megnyitóján, a sajókazai Sólyom telepen Forrás: MTI/Vajda János

Sajókazán körülbelül 200 embert érint a rendelkezés, és tény, hogy azon településeken, ahol kicsi az apparátus és sok a rászoruló, a hivataloknak nagy gondot jelent az adminisztratív feladatok ellátása. Legalább akkorát, mint az érintetteknek a folyószámlanyitás. A kerékpározásra térve elismerte, hogy a 26-os főút életveszélyes a sűrű forgalom miatt, ezért senkinek nem tanácsolná, hogy így jusson el Kazincbarcikára – ahol több bank is üzemeltet automatát. „Létezik egy sóderágyas út, amit mezőgazdasági gépek is használnak, igaz, csak száraz időben használható, és hogy mennyire legális, azt nem tudom” – zárta be a kört a jegyző.

Érdekesség, hogy a szomszédos Szlovákiában meg épphogy csakis készpénzben és személyesen vehetik fel az átlagosan 60 eurós szociális segélyt a rászorulók – mondta Hudák Milán, aki a sajókazai középiskolában készül az érettségire. A férfi egyébként tavaly nyáron menekült a borsodi faluba, amikor a szlovák rendőrség brutális akciót hajtott végre Szepsi harmadik világbeli állapotokat tükröző romatelepén.

A NEKI levelet írt a polgármesternek, melyben azt kéri tőle, hogy rendkívüli ülésen gondoskodjon a magasabb szintű jogszabállyal ellentétes helyi rendelet megszüntetéséről. A jogvédő iroda a kormányhivatalhoz fordul, ha a testület ezt nem teszi meg. A jegyző szavai alapján megvárják a felettes szerv döntését.

Sajóivánkát Sajókazával összekötő út árvíz idején Sajóivánkát Sajókazával összekötő út árvíz idején Forrás: MTI/Vajda János

Sajóivánkát Sajókazával összekötő út árvíz idején Sajóivánkát Sajókazával összekötő út árvíz idején Forrás: MTI/Vajda János

Forrás: http://vs.hu/bankkartya-kell-automata-nincs-segelyreform-sajokazan-0220


Bankszámla kell a segélyhez

Forrás: http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/239949


Sajókazán már csak folyószámlára utalják a segélyt, de bankautomata nincsen

A sajókazai önkormányzat úgy döntött, hogy a pénzbeli szociális ellátásokat, vagyis a rendszeres szociális segélyt, a foglalkoztatást helyettesítő és lakhatási támogatást márciustól csak banki átutalással fizeti ki – írja a Népszava. A faluban van ugyan egy takarékszövetkezet, ahhoz viszont nem tartozik bankautomata, így a legközelebbi ATM 6-7 kilométerre, Kazincbarcikán van, az oda vezető úton viszont nemrég megtiltották a biciklizést, busz pedig a lap szerint csak ritkán jár.

Helyben tehát vagy a takarékszövetkezetben vagy a postán juthatnak pénzükhöz a jogosultak, azonban a Népszava cikke szerint mindkét esetben több száz forinttal rosszabbul járnak, mint a bankautomatás pénzfelvétellel. A nehézségek ellenére Sajókazán nagyjából 200-an kénytelenek voltak számlát nyitni, különben már márciusban sem kaptak volna pénzt.

Komjáthi Imre, a Közmunkások Szakszervezetének társelnöke a Népszavának adott nyilatkozatában rosszindulatú, gonosz döntésnek nevezte az önkormányzat intézkedését. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) ügyvédje, Ammann Zsuzsa a Roma Sajtóközpontnak azt mondta, senkit nem lehet kötelezni folyószámla nyitására, így az önkormányzat rendelkezése törvényellenes. Az ellátások kifizetését és jogosultak körét törvény határozza meg, melyet a képviselő-testület nem írhat fölül, nem szűkítheti a feltételeket. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szerint viszont helyesen járt el a település vezetője, Társy József kabinetfőnök a VS.hu kérdésére azt válaszolta, hogy ha az ellátást az önkormányzat állapítja meg, akkor joga van a kifizetés, folyósítás, ellenőrzés módját is meghatározni.

Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20140308-sajokazan-mar-csak-folyoszamlara-utaljak-a-segelyt-de-bankautomata-nincsen.html