Politikai felhatalmazás a szekuláris (?) Magyarországon 2010-ben – mennyire régi a vallási hagyomány?

2010. július 23. péntek, 18:50Dalit.hu

2


Politikai felhatalmazás a szekuláris (?) Magyarországon 2010-ben – mennyire régi a vallási hagyomány?


Soltész Miklós (Fidesz-KDNP), a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának (NEFMI) szociális ügyekért és családpolitikáért felelős államtitkára a HírTV Sziluett című műsorában 2010. július 17-én:

Én azt gondolom, hogy a kereszténységnek egy 2000 éves feladata a népjólétnek a segítése és a – hát mondjuk így, hogy – mozgatása, vagy írányítása, hogy ha lehetőség adatik (…) Én azt gondolom, hogy ez a 2000 éves hagyomány minket bizonyos szempontból felhatalmaz arra, hogy véleményt formáljunk és ne csak formáljuk, hanem segítsuk is a társadalmat ebben.

Egy buddhista hívő mondhatná:

Én azt gondolom, hogy a buddhizmusnak egy 2500 éves feladata a népjólétnek a segítése és a – hát mondjuk így, hogy – mozgatása, vagy írányítása, hogy ha lehetőség adatik (…) Én azt gondolom, hogy ez a 2500 éves hagyomány minket bizonyos szempontból felhatalmaz arra, hogy véleményt formáljunk és ne csak formáljuk, hanem segítsuk is a társadalmat ebben.

Egy zsidó hívő pedig:

Én azt gondolom, hogy a zsidóságnak egy 5700 éves feladata a népjólétnek a segítése és a – hát mondjuk így, hogy – mozgatása, vagy írányítása, hogy ha lehetőség adatik (…) Én azt gondolom, hogy ez a 5700 éves hagyomány minket bizonyos szempontból felhatalmaz arra, hogy véleményt formáljunk és ne csak formáljuk, hanem segítsuk is a társadalmat ebben.

Barack Obama:

Akármi is voltunk valaha, többé már nem vagyunk keresztény nemzet: zsidó nemzet is vagyunk, muzulmán nemzet, buddhista nemzet, hindú nemzet, és hitetlenek nemzete. (Call to Renewal Keynote Address)

A muzulmánoknak 1400 éves hanyományuk van, a hindúknak 5100 éves, a hitetleneknek pedig annyi, amennyi ideje ember az ember. (Amikor Gandhit megkérdezték, hindúnak vallja-e magát, azt felelte: „Igen. És kereszténynek, és muzulmánnak, és buddhistának és zsidónak.”)