Rendelet a „túlnyomórészt roma” betelepülők ellen Miskolcon

2009. december 2. szerda, 14:02Dalit.hu

0


Rendelet a „túlnyomórészt roma” betelepülők ellen Miskolcon


Miskolc: rendelet a „roma betelepülők” ellen

Hat négyzetméterben állapította meg az egy személyre jutó lakótér legkisebb méretét a Miskolci önkormányzat.

Hat négyzetméterben állapította meg az egy személyre jutó lakótér legkisebb méretét a Miskolci önkormányzat a csütörtökön alkotott lakcím-bejelentési rendeletében, nem titkoltan azzal a céllal, hogy gátat vessen a tömeges betelepülésnek – olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában.

A döntéssel korlátoznák a város egyes területein a bejelentkezési lehetőségeket is. A lap azt írja, hogy a HVG szerint az előterjesztés a „túlnyomórészt roma” betelepülők miatt született.

http://www.hirszerzo.hu/cikk.miskolc_rendelet_a_roma_betelepulok_ellen.131786.html

Rendelet a betelepülők ellen Miskolcon

A miskolci önkormányzat képviselői legutóbbi ülésükön egyhangúlag fogadták el azt a rendeletet, amely korlátozza, hogy egy városi lakásba hányan költözhetnek be – írta szerdai számában az Észak-Magyarország.

A rendelet azt is kimondja, hogy egy embernek minimum hat négyzetméternyi lakóterület kell, és ha nincs mellékhelyiség, fürdőszoba és konyha, akkor nem lehet a házba bejelentkezni (ez utóbbit a külvárosok hétvégi házaiba beköltözők igen magas számával indokolják).

Fodor Zoltán, az avasi lakótelep egyik önkormányzati képviselője a lapnak úgy nyilatkozott: van olyan lakás, amelynek az esetében huszonhat beköltözőről tud. Sőt, nem egyedi eset, hogy a bejelentkezők ott is élnek az ötven négyzetméteren.

Eddig nem sokat tehetett az önkormányzat, az okmányirodán dolgozóknak muszáj volt kiállítani a lakcímkártyát, nem volt olyan rendelet, ami ezt megakadályozta volna.

http://index.hu/belfold/2009/12/02/rendelet_a_betelepulok_ellen_miskolcon/

Rendelet a betelepülők ellen

Alkotmányellenes…

Kiderült, két évvel ezelőtt már hozott hasonló döntést a pilisi önkormányzat. Az alkotmánybíróság azonban idén júliusban megsemmisítette, mondván, alkotmányellenes, mert ellentétes egy magasabb rendű jogszabállyal. Erre hivatkozott az előterjesztés vitájánál Szinay Attila, a miskolci közgyűlés ellenzéki pártja, a Fidesz frakcióvezetője.

– A céllal egyetértünk, hiszen lehetetlen helyekre jelentkeznek be emberek, s így a miskolciak pénzéből alanyi jogon jár nekik a juttatás. Ám a lakcímnyilvántartás törvényi rendelkezés, a törvény nem ad lehetőséget arra, hogy ugyanazon kérdésben önkormányzat rendelet születhessen. A törvényt kellene módosítani.

Fodor Zoltán ennek kapcsán megjegyezte, szerinte 3-4 év, mire dönt az alkotmánybíróság az ügyben, addig sok mindent tehet a város. Orosz Lajos szerint viszont abban nincs semmi alkotmányellenes, ha körülírják egy rendeletben, hogy mit neveznek lakásnak.

– Nem hiszem, hogy alkotmányos jog kartonházakban, veremben, vagy 55 négyzetméteren huszan lakni. Aki nagyvárosban akar lakni, az éljen nagyvárosi körülmények között – mondta.

Miskolc – Nem ritka, hogy 15-20 ember él egy lakásban (valójában vagy csak papíron) Miskolcon.

Nemrégiben törtek be hozzánk, mesélte Avasalján élő olvasónk. A történtek után szomszédai megjegyezték, olvasónk családja volt ez időig az egyetlen az utcában, akinél még nem jártak betörők. Ezzel ők is átestek a tűzkeresztségen.

A szomszédhoz például vasárnap, fényes nappal törtek be legutóbb, amikor a család is otthon volt, a helyszínelő rendőr a megszaporodott bűneseteket pedig azzal magyarázta, hogy a közelben van olyan ház, ahová ötvenen (!) jelentkeztek be az utóbbi időben. A rendőrség, az önkormányzat pedig nem tehet ez ellen semmit.

Hat négyzetméter

Illetve eddig nem tehetett semmit. Mostantól talán igen: az önkormányzati képviselők legutóbbi ülésükön egyhangúlag fogadták el azt a rendeletet, amely korlátozza, hogy egy városi lakásba hányan költözhetnek be. A rendelet azt is kimondja, hogy egy embernek minimum hat négyzetméternyi lakóterület kell, s azt is (ez utóbbit a külvárosok hétvégi házaiba beköltözők igen magas száma indokolja), hogy ha nincs vécé, fürdőszoba és konyha, akkor nem lehet a házba bejelentkezni.

Ötvenen bejelentkezni egy lakásba, kicsit túlzásnak tűnik, de huszonhat beköltözőről Fodor Zoltán, az avasi lakótelep egyik önkormányzati képviselője is tud. Sőt, nem egyedi, hogy a bejelentkezők ott is élnek az ötven négyzetméteren. Eddig nem sokat tehetett az önkormányzat, az okmányirodán dolgozóknak muszáj volt kiállítani a lakcímkártyát, nem volt olyan törvény, ami ezt megakadályozta volna.

A Fészekrakó-üggyel jelentkezett a probléma – mondja a képviselő. – A családok nem elég, hogy jogsértő módon jutottak a lakáshoz, de nem csak ők, hanem 15-20 ismerősük is velük költözött. S mivel a lakcímkártyát is megszerezték, így az önkormányzati támogatáshoz, segélyhez is hozzájuthattak.

Már megtagadhatják

Fodor Zoltán szerint csak az Avason úgy 2000-3000 ember költözhetett be így az utóbbi időkben, s akkor még a peremkerületekről nem is beszéltünk. Hogy hogyan működik majd az új rendelet a gyakorlatban? Fodor Zoltán úgy látja, mivel a nyilvántartásban szerepel, hogy hányan laknak már a lakásban, az okmányirodán a rendelet alapján megtagadhatják egy újabb lakó bejelentkezését. A már ott lakókat azonban nem lehet kitenni, a rendeletet visszamenőleg nem lehet alkalmazni.

Orosz Lajos, Miskolc alpolgármestere viszont úgy látja, a már korábban bejelentettettekre is vonatkozhat a rendelet.

Bejelentkezéskor az okmányirodán (tegyük fel) kiderül, hogy már húsz embernek az az otthona, akkor a ténylegesen nem ott lakók kihúzhatók a listáról. Így válik lehetővé az is, hogy akár visszamenőlegesen is tisztázni lehessen egy ingatlan múltját – magyarázta. – Bízom benne, hogy a közös képviselő, a szomszéd jelzi, ha valahol nem rendeletszerűen élnek, s azt ki fogjuk vizsgálni.

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/rendelet-a-betelepulok-ellen-miskolcon/cn/news-20091201-06470275