Romák és a Jobbik szimpatizánsai csaptak össze Sajóbábonyban

2009. november 15. vasárnap, 19:31Dalit.hu

5


Romák és a Jobbik szimpatizánsai csaptak össze Sajóbábonyban


November 16-án hétfőn délután 17 órára a sajóbábonyi körzeti orvos falugyűlést hívott össze.

Jobbik: Robbanáspont Sajóbábonyban

22.33: Helyreállt a köznyugalom Sajóbábonyban
A szombat esti lakossági fórumot követően a vasárnapi nap folyamán garázda jellegű cselekmények történtek Sajóbábonyban. A településen bevezetett hathatós rendőri intézkedéseknek köszönhetően estére helyre állt a település közrendje.

22.01: A helyiek már hazamehetnek
A legfrissebb fejleményekről számolt be Kis Gergely András Sajóbábonyból. Elmondta: a helyieket a rendőrök most kezdték hazaengedni, eddig ugyanis ők sem juthattak át a rendőrségi kordonon, úgy tűnik hamarosan a tv stábok is bemehetnek, így lehet hamarosan élő közvetítés is. A rendőrség megkezdte az összetört személygépkocsi helyszínelését, és azt követően, a most érvényes ígéret szerint a megfenyegetett embert védeni próbáló szimpatizánsok is bemehetnek a településre.

Nyílt levél Bajnai Gordonnak, a Magyar Köztársaság kormányfőjének

Miniszterelnök úr!

A szélsőjobboldali Jobbik elérte célját, vasárnap félkatonai alakulatával, a Gárdával sikerült verekedést kiprovokálnia a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóbábonyban. A Gárda gazdáinak egyértelmű a célja: provokáció, megfélemlítés, a cigányság és a többség közötti feszült, bizalmatlan viszony folyamatos élezése, a megoldások ellehetetlenítése. A Szabad Emberek Magyarországért tagjai számára ez világos, és világos volt eddig is.

Azt ellenben nem értjük, hogyan történhet ez meg? Hogyan jutottunk idáig? Hogyan folytathatja tevékenységét a mai napig minden következmény nélkül egy jogerősen feloszlatott, alkotmányellenes célokat megfogalmazó, emberek megfélemlítésére létrehozott félkatonai alakulat? Hogyan lehetséges az, hogy a magyar állam képtelen érvényt szerezni a törvényeknek, bírósági döntéseknek? Ezt nem értjük, és nem is vagyunk hajlandók megérteni.

Tisztelt Bajnai Gordon!

A rendőrség ahány település, ahány esemény, annyiféleképpen értelmezi a feloszlatott félkatonai szervezet elleni fellépést. A rendőrség zavaradottságáért végső soron a kormány, így mint kormányfő Ön személyesen viseli a felelősséget. A Magyar Köztársaság kormányának helyre kell állítania a törvényes rendet az országban! Cselekedjenek végre.

A Szabad Emberek Magyarországért elnökségének tagjai,
Derdák Tibor
Kovács Tímea
Orsós János
Pintér Gábor Péter
Ráduly Emil
Dr. Sértő-Radics István
Ungár Klára

21.09:
A kommandósok a településhez vezető útaknál felsorakoztak és fokozott ellenőrzés mellett engedik be Sajóbábonyba a gépjárműveket. A Jobbik szimpatizánsok és az Új Magyar Gárda tagjai az összetört autó mellett gyűltek össze, még a helyi kisebbség tábortüzet rakva a kommandósok felügyelete mellett várja az éjszakát, amely remélhetőleg rendbontás nélkül fog eltelni.

20.06: Már a távolsági autóbuszok is járnak
Mot már folyamatosan érkeznek – rendőri felvezetés mellett – a menetrendszerinti buszjáratok a településre, igaz jóformán üresen, hiszen az utasok a település határától korábban már gyalogosan közelítették meg a lakhelyüket. A teljes útzár megszüntetéséről egyelőre még nincs hivatalos információ.

20.04: A helyszíni tudósítunknak sikerült szemrevételeznie az összetört Suzukit
Az autón körbe az összes ablakot betörték, fejsze és husángnyomok tömkelege található az Suzukin, a vezetőülés háttámlájánál oldalról egy fejszenyom látható.

19.54: A településen megerősítették rendőri biztosítást.
Este 8 óra előtt pár perccel rendőri felvezetéssel megindult az autósforgalom a településre – tájékoztatta portálunkat a Borsod Online település-tudósítója.

19.29: A Borsod Online sajóbábonyi tudósítója a településről számolt be az eddigi történtekről:
„A szombati lakossági fórum után életveszélyes fenyegétesek után vasárnap fél 5-kor Sajóbábonyban kívánt demonstrálni az Új Magyar Gárda. Ezt az eseményt a helyi kisebbség baltákkal felfegyverkezve kívánta megakadályozni, az esemény során egy Suzukit összetörtek. A kiérkező rendőrség két embert állított elő és visszaszorította a 30 fős társaságot. A helyszínelés ideje alatt az esti órákra teljesen lezárták a település bejövő forgalmát. vasárnap este fél 8 magaságában azonban már a sajóbábonyi lakcímkártyával rendelkező lakosok bemehettek a településre, a gyalogos forgalom így megindult.”

19.24:
Az útzár még mindig tart, egyedül a sajóbábonyi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek be az ellenőrzés során a településre. Hatalmas a média érdeklődés, több országos televíziós társaság is sajóbábony határában tartózkodik. a rendőrség tájékoztatása szerin „hamarosan felodják az útzárt”.

18.21: Remény a békére
Egyelőre továbbra is patthelyzet van Sajóbábonyban – adott ismét tudósítást a helyszínről Kis Gergely András – de nem biztos, hogy ez így is marad – tette hozzá. A legfrissebb értesülések szerint a Taktaközből több száz cigány kelt útra, hogy Sajóbábonyba menjenek, egyelőre ez csak egy értesülés. A rendőrség is nagy erőket csoportosított át Budapestről és Nyírbátorból. A Sajóbábonyba vezető bekötő útra senki, még a tv stábok sem mehetnek be. A rendőrség ura a helyzetnek, és remélhetően az is marad.

18.07: Patthelyzet Sajóbábonyban
Ismét jelentkezett telefonon a helyszínről tudósító Kis Gergely András. Mint korábban megírtuk egyre gyűlnek a megfenyegetett ember védelmére a szimpatizánsok Sajóbábonyba, de a településre bejutni nem tudnak, mert a nagy erőkkel kivonuló rendőrök nem engedik be őket. Ugyanakkor az utcáról hazaküldték az ott lézengő cigányokat, így most a feszültség jelentősen csökkent, jelenleg egy szóval jellemezhető patt.

17.57. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozik.
A helyszínen az a hír terjedt el, hogy fel akarják robbantani a gyárat. Egyelőre nem tudni, hogy van-e valóságtartalma a híresztelésnek.

17.42: Vasárnap délután ismét nagy számban jelent meg a cigány kisebbség Sajóbábonyban, kiegészülve a megye több pontjáról érkezőkkel. A rendőrség a lehető legnagyobb erőt próbálta felsorakoztatni a településen. Sajóbábonyt egyelőre lezárták, nem engednek be senkit a településre, már a 26-os főút kereszteződésnél leállítják az autósokat és gyalog sem lehet bemenni. Nem tudni mi történt, hiszen ilyen okból teljes útzár eddig még soha sem volt Borsod – Abaúj – Zemplén megyében.

17.22: Szombaton lakossági fórumot tartottak Sajóbábonyban a Jobbik szervezésében. Vasárnap összecsapás is történt emiatt.

A rendezvényt megpróbálta több tucatnyi összesereglett cigányember megzavarni, de a rendőrség kellő számban volt jelen az eseménynél, így összecsapás nem történt – tájékoztatott az előzményekről Seres Tamás az egykori Magyar Gárda Szabolcs megyei betiltás előtti kapitánya.

Vasárnap az események ismét kiéleződtek, erről már Kis Gergely András adott telefonos tájékoztatást. Elmondása szerint a délelőtti órákban egy kocsmárost saját üzletében megtámadták, és a szombat rendezvény szervezőjét életveszélyesen megfenyegették, ami miatt ő feljelentést tett a rendőrségen.

Ennek nyomán a megfenyegetett személy külön védelmet nem kapott a rendőrségtől, ezért a vele szimpatizálók úgy döntöttek, nem hagyják magára, és elindultak Észak- és Kelet-Magyarország több megyéjéből, valamint Budapestről, hogy megvédjék ha kell a senkinek nem ártó embert.

A rendőrség nagy erőkkel állomásozik a település közelében – folytatta Kis Gergely András – de már történt összecsapás, egy autót a cigányok lapáttal összetörtek, jelenleg ebben intézkednek a rendőrök. A támadók létszáma 40-50 fő lehet, a más helyekről érkezők létszáma hasonló, de egyelőre nem mehetnek be a településre – zárta helyzet jelentését Kis Gergely András.

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/jobbik-robbanaspont-sajobabonyban/cn/news-20091115-05223604

A Jobbik lakossági fóruma ellen tiltakozott Sajóbábony roma lakossága. Tömegverekedés tört ki, a helyzet két napja feszült, a falut a rendőrség lezárta.

Sokan összeverekedtek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóbábonyban vasárnap, a rendőrség garázdaság, testi sértés ügyében folytat büntetőeljárást, és a városba vezető utat lezárta, sem gyalog, sem autóval nem lehet bejutni.

Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy egy nő sérült meg, egy autó szélvédőjét betörték, a rendőrség egy ember ellen folytat eljárást. Arról nem beszélt, hogy összesen hányan verekedtek össze. A Borsod Online szerint ötvennél is többen vehettek részt az összecsapásban.

Már szombaton is feszült volt a helyzet

Az eset vélhetően összefüggésbe van egy szombati lakossági fórummal, mondta Gaskó. A Borsod Online úgy tudja, hogy romák akarták megzavarni a Jobbik rendezvényét szombaton, de a rendőrség fellépésének köszönhetően ez nem sikerült.

Egy helyszínen tartózkodó miskolci lakos, aki rokonait jött kimenekíteni Sajóbábonyból, ugyanakkor azt mondta: a jobbikos gyűlés helyszíne körül cirkáló gárdisták kötekedtek a romákkal. Ez torkollott heves szócsatába szombaton.

Vasárnap azonban már történt összecsapás, a helyi lakos szerint ennek hátterében az áll, hogy a gárdisták néhány autóval felvonulva provokáltak a cigánysoron. Állítólag egy 16 éves fiút megpróbáltak elütni, aki meg is sérült, „most is húzza a lábát.” Ezek után fordultak a romák az autósok ellen.

A város szélén gyülekeznek

A településre a vasárnap este több mint száz férfi és nő érkezett, akik közül többen a Magyar Gárda egyenruháját viselték. Mint az MTI helyszínen lévő tudósítójának elmondták, Nógrád, Borsod, Heves, de más megyékből is érkeztek. Őket a rendőrség nem engedi be a településre, amelynek határában és magában a kisvárosban továbbra is fokozott a rendőri jelenlét.

A város szélén legalább száz helybeli roma is gyülekezik, ők egy égő máglya mellett csoportosulnak, és indulatos mondatokat kiabálnak a feléjük közelítőknek.

A Borsod Online helyszíni tudósítója szerint a környező falvakból roma csoportok, Miskolcról és Budapestről pedig a Jobbik szimpatizánsai indultak a faluba.

Ötven rendőrautó járőrözik

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. Jelentős létszámú egység érkezett Miskolcról, tudtuk meg a városi rendőrség ügyeletesétől. A helyszínen tartózkodók szerint 40-50 rendőrkocsi járőrözik a városban.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területére fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el vasárnap este a megye rendőrfőkapitánya a Sajóbábonyban történtek miatt, jelentette be a szóvivő a település határában vasárnap este tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján.

Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány és Lakatos Attila, a Borsod megyei cigányvajda egyeztetnek egymással a Sajóbábonyban kialakult feszültség megoldása érdekében, jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A megyei és országos cigányszervezetek vezetői elindultak sajóbábonyra, hogy a helyszínen tájékozódjanak a helyzetről.

http://index.hu/bulvar/2009/11/15/romak_es_jobbik_szimpatizansok_csaptak_ossze_sajobabonyban/