Sajókaza: „Kikapcsolási moratórium van, lopási moratórium nincs”

2010. február 18. csütörtök, 19:45Dalit.hu

12


Sajókaza: „Kikapcsolási moratórium van, lopási moratórium nincs”Sajókazán rendőrökkel érkeztek az áramszolgáltató emberei, hogy a szabálytalan vételezést megakadályozzák.

Ma kora reggel két rendőrautónyi járőrrel érkeztek meg a sajókazai, zömében romák lakta Sólyom telepre az Émász szakemberei, hogy megakadályozzák a szabálytalan áramvételezést, és a céget ért kárról jegyzőkönyvet vegyenek fel. A helyzet télvíz idején különösen rosszul érinti a családokat, a telepen ugyanis szinte semmilyen közmű, így gáz sincs. Az áramot fűtésre, és a korán beköszöntő sötétség miatt főként világításra használják az emberek. Abból a kényszerű helyzetből, hogy adósságaik miatt már rég kikapcsolták a szolgáltatást, maguk is szabadulni akartak.

Egy éve az egyik családapát az áramügy miatt egy év börtönre ítélték. A történetet ekkor ismerhette meg a nyilvánosság: a filmes szakma a tavalyi filmszemle idején gyűjtésbe kezdett, hogy a bajbajutott családok házaiban újra legálisan lehessen áram. A helyzet látszólag a kriminalisztika körébe tartozik, miközben inkább szociálpolitikai megoldásokra lenne szükség. A családok ugyanis a tartós állástalanság miatt egyre mélyülő adósságokba kerülnek, és munkalehetőség híján az egyre karcsúsodó szociális ellátásokból képtelenek kifizetni hátralékaikat. Így a telepen tömegével kapcsolták ki a szolgáltatást, és szerelték le a szolgáltató szakemberei a villanyórákat. Ez ellen próbáltak „lázadni” az emberek.

A filmes gyűjtés eredményeként másfél millió forint jött össze, ebből akarták kezelni a sajókazai asszonygyülekezet tagjai az áramproblémát. Azt feltételezték, ha az önkormányzatnak pénzébe nem kerül (az adományból fedezhető lett volna a törvény által előírt önkormányzati önrész), akkor a testület megalkotja azt a rendeletet, amely hozzásegíti a rászoruló családokat az adósságkezelési szolgáltatáshoz. Csak így lehetett volna felszámolni az adósságcsapdát. A sajókazai testület azonban ezt nem szavazta meg, ezért nem sikerült elindítani az áldatlan állapot felszámolását, és az előre fizetős mérőórák felszerelését.

- Az Elmű tolerálja a szociális helyzet miatt bajbajutott emberek fizetési nehézségeit. Ezért lehet alapítványi segítségért, részletfizetési lehetőségért folyamodni – mondja Boros Norbert, a társaság szóvivője, hozzátéve, a kormánnyal megállapodást kötöttek, hogy télvíz idején felfüggesztik a kikapcsolásokat. Csakhogy ezeknél a családoknál már rég kikapcsolták, de mint megtudtuk, „lopási moratórium” nincs. Megkérdeztük, miért volt szükség arra, hogy újabb eljárásokkal és rendőrségi intézkedésekkel tovább súlyosbítsák a Sólyom telepi családok életét, hiszen az ott lakók szabadulni akarnak ebből a csapdából, és minden tőlük telhetőt megtesznek a helyzet felszámolására, de ebben egyelőre az önkormányzat nem bizonyul partnernek. Boros szerint viszont más a helyzet: „Egy év telt el, a társaságunk egymillió forintot adományozott, hogy a telepen a családoknak fel lehessen szerelni az előrefizetős órát. Semmi nem változott, maradtak a lopások”, fogalmaz. Hasonló rendőrségi akciók voltak másutt is az országban.

Az Elmü valóban utalt pénzt. Csakhogy, mivel az önkormányzat nem volt hajlandó az adósságkezelést elindítani a településen, azt sem lehetett felhaszni. Úgy tudjuk, a pénz most a sajókazai Faluszépítő Egyesület számláját hízlalja.

Forrás: Népszabadság, 2010. február 18. (Ónody-Molnár Dóra)