Vágó István a sajókazai cigánytelepre látogatott

2009. november 14. szombat, 08:44Dalit.hu

6


Vágó István a sajókazai cigánytelepre látogatott


A helyiek megígértették a kvízmesterrel, hogy visszatér hozzájuk (szerk. a Sólyom-telepre)

SAJÓKAZA – A faluban ugyanis két indiai fiatal vendégeskedett, akiket a helyi Dr. Ámbédkar Gimnázium két vezetője, Derdák Tibor és Orsós János hívott meg, hogy a buddhizmusra áttért cigányoknak tartsanak előadást a babonákról, a babonaság elleni küzdelemről. Ennek kapcsán beszélgetett a helyiekkel a kvízmester is.

Előadásra invitálták a kvízmestert

Előadásra invitálták a kvízmestert

Szinte életveszélyesen lepusztult házak, kóbor kutyák, „sártenger” és ujjongó cigány gyerekek várták Vágó Istvánt Sajókazán, azon a településen, ahol az emberek látszólag boldogok, annak ellenére, hogy hasztalan keresnek munkát, így számukra az élet mindennapos küzdelem. A fiatalok többsége még csak most tanul írni és olvasni, Vágót azonban egytől egyig ismerték, várták, hogy „ihassák” minden szavát. Miután a fiatalok megrohamozták a kvízmestert, megkérték, sétáljon velük végig a cigánysoron, nézze meg, milyen körülmények között élnek.

- Szörnyű volt, annak ellenére, hogy már láttam ilyet Indiában. Az ilyesfajta látvány mindig összeszorítja az ember szívét. Miközben végigjártuk a falu egyes részeit, a családok elmesélték élettörténetüket, így egy kicsit beleláthattam a mindennapjaikba. Örömmel konstatáltam, mekkora a családok öszszetartása, és milyen boldogok, annak ellenére, hogy az életük csupa nélkülözés – mondta el Vágó, aki később a gimnázium iskolatermében foglalt helyet a település lakói között.

Tömegben Vágó István köré gyűltek a helyiek, hogy végighallgassák a kvízmester előadását

Tömegben Vágó István köré gyűltek a helyiek, hogy végighallgassák a kvízmester előadását

- Levetítették a Gettómilliomost, amely után rengeteg kérdés vetődött fel bennük. Sokat faggattak a játékokról és arról, hogy mit gondolok a babonákról. Én próbáltam érveket felsorakoztatni, milyen előnyökkel jár a szkeptikus gondolkodás – árulta el Vágó, aki reméli, hogy a buddhista helyiek egyre több kérdésre keresik majd a racionális választ. Sajókaza lakói megígértették vele, hogy a jövőben visszatér, és beszélget velük az élet nagy kérdéseiről.

http://www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/vago-romatelepen-volt-2004275/ (Döbörhegyi Anna)