Zsonglőrtanoncok Sajókazán

2014. július 14. hétfő, 09:01Dalit.hu

0


Zsonglőrtanoncok Sajókazán


Nem gondoltuk volna, hogy betértünk a sajókazai művházba, s odabenn kész cirkuszra lelünk.

A színpadnak háttal a nézők, a terem közepén a fellépők. Most éppen egy srác diabolózik. Megtekeredik a zsinór, kedvét szegné, de az oktató nem hagyja.

A siker segíti a fiatalok önbecsülését.

(Gallyas Veronika)

– Bogozd ki és próbáld újra!

Majd újabb utasítást ad, próbálja meg a lába alatt átvezetni a szerkentyűt. Nem sikerül, de az oktató „szép próbálkozás volt”-tal nyugtázza. Majd jön a következő instrukció: „Gergő, inkább a tesódra figyelj!

Két labdazsonglőr következik (még van némi javítanivaló az összmunkán), majd karika- és buzogánydobálás, botokon tányérpörgetés. Kiderül: ez a lány most van itt először. Ahhoz képest!

Szociális feladat

Aztán megbeszélik, melyik mutatványt mivel lehetne bővíteni. Az egyik hangadó srác levág néhány táncmozdulatot, jelezve: efféléket lehetne bedobni. Ők gyakorolnak, mi félreülünk az oktatóval, Gallyas Veronikával.

– Mi hárman a Magyar Zsonglőr Egyesülettől vagyunk, a fiatalok pedig a Dr. Ámbédkár Iskola diákjai. Az egyesület tagjai amellett, hogy oktat és profi cirkuszi produkciókkal lép fel, szociális feladatot is felvállal. Elhatároztuk, hogy a magunk eszközeivel és módszereivel segítjük a hátrányos helyzetben lévő fiatalok integrációját. Egyrészt megismertetjük őket a zsonglőrködés alapjaival, a közösen összeállított előadásokkal pedig fellépünk a helyi és környékbeli közösség előtt. Alsózsolcán és Sajókazán indítottunk egy-egy csoportot, az alapokat 35-35 főnek tanítottuk, most egy szűkebb 20-20 fős csoportot foglalkoztatunk: oktatásra és színpadi fellépésre. Tavaly májusban 1 hetes tábort is szerveztünk a számukra, 10 országból 15 európai profi artista és 6 zenész részvételével, máskor 2-4 napra jövünk hozzájuk.

Tudakoljuk: mennyiben szolgálja mindez a beilleszkedést.

– Egyrészt azzal, hogy bemutathatják másoknak, mire képesek – „tudunk mi mást is, mint amit föltételeznek rólunk” –, kedvező irányba mozdíthatja el a megítélésüket. Másrészt a sikerélmény olyan képességeket, tulajdonságokat hoz felszínre és fejleszt, amely segíti a fiatalok önbecsülését, s jótékonyan hat egyéb teljesítményükre is.

Még külföldre is

Megtudjuk: az egyesület tagjai önkéntes munkát végeznek, a nyári táborokat is önkéntesek bevonásával tartották. Pályáznak is, hogy legalább költségeiket ne maguknak kelljen állni. Legutóbb a Norvég Alapnál jártak sikerrel, az ősz óta folyó munkát ez a pályázat fedezi. Érdeklődünk, vajon akadnak-e kirívó tehetségek. Kiderül, vannak, sőt, az Alsózsolcaiak közül 3 fiatal – olyanok, akik még egyáltalán nem jártak külföldön – már Isztambulban is felléptek a Magyar Zsonglőr Egyesület színeiben, a profikkal közös műsorban.

Két ifjú tehetség

Virág Henriett (18 lesz): Amikor jöttek, és megkérdezték, hogy részt vennék-e a cirkusztáborban, azonnal igent mondtam, s rögtön a kötéltáncot választottam. Nem, nem azért, mert már próbáltam és jól ment, hanem mert le akartam küzdeni a tériszonyomat. És sikerült is. Először jöttek mellettem két oldalról, s az ujjammal támaszkodhattam a tenyerükre. Aztán már magamtól is ment. Persze, párszor leestem, de nem ütöttem meg magam. Megtudtam, hogy még az is legyőzhető, amitől a leginkább félünk. A fellépések arra is megtanítanak, hogy ne izguljak. Angol nyelvi felkészítőre pedig kifejezetten azért kezdtem el járni, hogy ha megint lesz ilyen tábor, akkor tudjak beszélgetni a külföldiekkel is.

Bari Ricsi (17): Mindenki két eszközt választhatott, én a labdát és az akrobatikát választottam, de szeretnék az összes többivel is megismerkedni. Jól táncolok, és érzem, hogy ezekhez is tehetségem van. Ami a legnehezebb, az a figyelés, de egyre jobban megy, mert arra itt nagy szükség van. Először volt lámpalázam, de már nincs, úgy vagyok vele, minek is féljek. Nagyon szeretem csinálni, ennek a kedvéért még iskolába is rendszeresen járok, mert csak az lehet itt, aki sosem lóg. Otthon is szoktam gyakorolni, anyukám büszke is rám. A legkisebb testvéremet is tanítgatom. A leglényegesebb a figyelem. Itt van például a buzogány: ha nem figyelsz és eltalál, hát üt nagyot! Szeretnék továbbmenni ezen az úton.

http://www.eszak.hu/helyi/2014/02/25/zsonglortanoncok-sajokazan.eszak