Betiltották a cseh jobboldali szélsőséges Munkáspártot

2010. február 17. szerda, 20:57Dalit.hu

5


Betiltották a cseh jobboldali szélsőséges Munkáspártot


A rendőrség fellépése a cseh jobboldali szélsőséges Munkáspárttal szemben.
(Fotó: Reuters, 2009. május)

A cseh Legfelsőbb Bíróság szerdán feloszlatta a jobboldali szélsőséges Munkáspártot (DS – Dělnická strana). A betiltást a jelenlegi cseh kormány nevében Martin Pecina belügyminiszter kezdeményezte.

Tavaly ugyanilyen beadványt nyújtott be a Topolánek-kabinet is, amelynek bizonyítékait azonban az illetékes testület nem tartotta elegendőnek, ezért akkor elutasította az indítványt. A szerdai ítéletet a bíró azzal indokolta, hogy a pártvezetők megnyilvánulásaival és számos videofelvétellel kiegészített dokumentumok egyértelművé tették, hogy ez a politikai tömörülés fajgyűlölő, soviniszta, programjában a náci Németország eszméit és jelképeit követi, nyilvános szerepléseivel pedig veszélyezteti a cseh demokratikus rendszert.

A több mint ezer tagot számláló Munkáspárt egyik leggyakrabban hangoztatott jelszava: „Csehország a cseheké!”. Ennek megfelelően kitoloncolnák a vietnami és más bevándorlókat, kitiltanák az országból a bűnöző romákat, nem engedélyeznék a melegek partneri kapcsolatának bejegyzését, s azonnali hatállyal visszaállítanák a halálbüntetést.

Az ítélet indoklása kitér arra is, hogy a Munkáspárt szoros kapcsolatot tart fenn az újnáci Nemzeti Ellenállás (Národní odpor) szervezettel, több esetben közösen szerveztek roma-, illetve zsidóellenes megmozdulásokat.

Tomás Vanda pártelnök szerint a verdikt politikai és ideológiai megrendelésre született. Az újságírókkal közölte azt is, hogy a betiltott párt tagjai belépnek az édesanyja vezetésével működő Szociális Munkáspártba (DSS), s ezen a néven kívánnak részt venni a májusi képviselőházi választásokon.

Lapunk megkeresésére Jan Kysela neves cseh alkotmányjogász helyénvalónak nevezte, hogy a cseh rendőrség az elmúlt hónapokban következetesebben lép fel a szélsőségesekkel szemben. – A szerdai ítélet pedig figyelmeztetés minden érintett pártnak és pártvezérnek. Ne higgyék azt, hogy demokratikus környezetben és a szólásszabadsággal visszaélve, bármit hirdethetnek – mutatott rá.

Forrás: http://nol.hu/kulfold/betiltottak_a_cseh_munkaspartot