„Cigányok lágerbe” – Megerősített készenlét Hódmezővásárhelyen

2010. február 22. hétfő, 12:42Dalit.hu

1


„Cigányok lágerbe” – Megerősített készenlét Hódmezővásárhelyen


Több házra fújtak ilyen és ehhez hasonló feliratot Hódmezővásárhelyen.
Hódmezővásárhely, 2010. február 21. Lakóház Hódmezővásárhelyen, a Jókai utca és a Szántó Kovács János utca keresztezõdésénél amelynek falára előzőleg ismeretlenek fekete festékspray-vel „Cigányokat lágerbe”, mellé pirossal „A jobb” feliratot festette.
(Fotó: MTI – Kelemen Zoltán Gergely)


Nyílt levél Hódmezővásárhely polgármesterének!

Lázár János, parlamenti képviselő, Fidesz frakció

Tisztelt Képviselő Úr,
Tisztelt Polgármester Úr,

Kedves Lázár János,
Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy még azon a településen is, ahol elsők között indították el az integrációs oktatási programot, melynek kapcsán nemrégiben kapott nemzetközi elismerést a város, előfordul nyílt erőszakot gerjesztő, a náci korszakot idéző felirat, a romák által lakott házak falain: „Cigányok lágerbe! — jobb”

Tudomással vesszük, de nem nyugodhatunk bele a történtekbe, ezért Az Élet Minőségéért és a Mozgalom a Deszegregációért szervezetek vezetői, azaz mi, magunk, elismeréssel tartozunk azért, mert eljárást kezdeményezett az ismeretlen, neonáci elkövetőkkel szemben.

Megszokott és határozott kiállásával megerősíti saját választópolgárai biztonságérzetét azzal, hogy megmutatja: elkötelezett az emberi jogok védelmében.

Az Ön által képviselt hozzáállás nagyban meghatározza a hazánkban egyre szélesebb körben terjedő extrémizmus visszaszorítását, s nekünk civil szervezeteknek óriási támaszt nyújt ahhoz, hogy a jövőben hasonló atrocitásoktól tudjuk megvédeni közösségbéli társainkat.

Őszintén reméljük, hogy cselekedetével követendő példát mutat parlamenti padtársai, polgármester társai számára!

Bízva a jövőbeni következetes, felelősségteljes politizálásában:

2010-02-22

Varga Mónika
Az Élet Minőségéért Egyesület

Mohácsi Viktória
Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány

A rendőrség megerősíti a járőrszolgálatot Hódmezővásárhelyen, ahol több mint tíz lakóház falára festettek ismeretlenek különböző feliratokat szombat éjszaka. Közösség elleni izgatás bűntettének gyanúja miatt nyomoznak.

„Cigányokat lágerbe” „A JOBB” – ezzel a szöveggel mintegy tíz, romák által lakott hódmezővásárhelyi ház falán jelent meg falfirka vasárnap reggel. A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitánysággal együttműködve a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya közösség elleni izgatás bűntette miatt indított nyomozást az ügyben – mondta el Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-kapitányság szóvivője. Forró nyomon indult a nyomozás: egy kutyás járőr az elkövetők nyomát követte a feliratoktól kiindulva.

Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere vásárhelyi polgárokat ért durva, eddig példa nélkül álló támadásnak nevezte a történteket az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában. Mint írta: „Hódmezővásárhely önkormányzata a leghatározottabban elítéli, hogy a városban vagy az ország bármely területén bárkit származása, neme, világnézete, politikai, vallási, illetve felekezeti hovatartozása miatt hátrány vagy megkülönböztetés érjen.” A hódmezővásárhelyi önkormányzat minden segítséget megad a sértetteknek – közölte még a polgármester.

Elhatárolódott a falfirkáktól a Jobbik hódmezővásárhelyi szervezete is. „Sajnálatos, hogy kampányidőszakban ilyen esetek történnek Hódmezővásárhelyen. A Jobbik programjával ez a megnyilvánulás teljes mértékben ellenkezik. Ez egyértelműen a magyarság és a cigányság közötti konfliktus szítását és mélyítését eredményezheti. A Jobbik Magyarországért Mozgalom kampányának mindez nem érdeke és nem célja. Vajon ki állhat a provokáció mögött?” – írták közleményükben.

Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő közölte: az érintettek megnyugtatása és a hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrség rendszeresen járőrözik a településen.

Forrás: http://nol.hu/belfold/_ciganyok_lagerbe__-_megerositett_keszenlet_hodmezovasarhelyen

Kapcsolódó cikkek:

Magyarországon megjelent a verbális fasizmus

A Jobbik elsőrendű és másodrangú állampolgárai

Pogromok és rendszerváltások

Se holokauszt, se romák – ami a Középiskolai történelmi atlaszból kimaradt…