Romastratégia

2011. december 5. hétfő, 17:18Dalit.hu

0


Romastratégia


A bejegszésben szereplő kiemelt dokumentumok:

A Kormány elfogadta a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát

A dokumentum a 2011-2020-as időszakra vonatkozó terveket tartalmazza, a 2012-2014 közötti időszakra pedig a végrehajtási intézkedési tervet is közli – ismertette Giró-Szász András kormányszóvivő és Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. A Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságot Balog Zoltán vezeti. Az Államtitkárság alapvető célkitűzése, hogy a bővülő lehetőségekből arányos rész jusson a hátrányos helyzetű embereknek és csoportoknak.

A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia szövege és mellékletei (1. Helyzetelemzés, 2. Keretmegállapodás), illetve a 2012-2014. közötti időszakra vonatkozó Intézkedési terv elérhetők itt. A hivatalos szöveg néhány nap múlva a Magyar Közlönyben jelenik meg.

Az elszegényedés elleni küzdelem nemzeti ügy

A kormányszóvivő emlékeztetett, hogy az elmúlt tíz évben 120 milliárd forintot költöttek az előző kormányok felzárkóztatási programokra, de a vizsgálatok szerint ebből mindössze 10 milliárd forint jutott el az érintettekhez. A rendszerváltás óta nem született átfogó szegénységellenes stratégia, a Kormány ezen kíván változtatni – mondta.

A Kabinet vállalása világos: minden hátrányos helyzetű magyar állampolgárnak segíteni kell – húzta alá Giró-Szász András. A kormányszóvivő kifejtette: a hátrányos helyzet generációkon keresztül történő átöröklődése lényegében az egész társadalom problémáját jelenti. Ez a probléma jelenleg nem csak a társadalmi versenyképességet fenyegeti, hanem a munkanélküliség révén a gazdasági fejlődés egyik alapvető gátja is.

Giró-Szász András elmondta azt is, hogy a szegénységi kockázatok elsősorban a gyermekeket, a hátrányos helyzetű térségekben élőket érintik, a romák nagy többsége pedig az utóbbi csoporthoz tartozik – tette hozzá.

A stratágia négy fő pont köré épül, egyrészt aktivizál, azaz a jelenleg inaktív embereket megpróbálja visszavezetni az aktívak közé. Másodrészt alkalmazni kívánja a teljesítményelvűséget, tehát állami támogatások nyújtása esetén a támogatottól is elvárja, hogy eredményt érjen el. Harmadrészt a terv komplexen, összehangoltan kezeli a foglalkoztatás, oktatás, egészségügy és lakhatás területét. Negyedrészt a stratégia az ellenőrzésre is nagyobb hangsúlyt helyez – sorolta Giró-Szász András.

Hozzáfűzte, hogy a Kormányzat eddigi lépései is összhangban voltak ezekkel a szándékokkal. Példaként említette az új köznevelési törvényt és a Start közmunka-programot. Valamennyi esélyegyenlőségi program ötven százalékban a romákat kell, hogy érintse – jelentette be a kormányszóvivő.

Nem csak a cigányságot érinti a szegénység, de őket különösen

Balog Zoltán társadalmi felzárkózatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a stratégia egy másfél éves folyamat eredménye. Emlékeztetett, hogy a magyar uniós elnökség egyik prioritása volt az európai romastratégia elfogadtatása. 2011 végére valamennyi tagállam elkészíti nemzeti stratégiai tervét, a következő év első félévében pedig az Európai Bizottság és a bécsi alapjogi ügynökség fogja vizsgálni.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a magyar tervezet része a 2012-2014 évekre vonatkozó részletes cselekvési terv is, konkrétan megnevezve a felzárkózási progamokat, a felelősöket és az erre szánt forrásokat is.
Balog Zoltán aláhúzta: nem csak a cigányságot érinti a szegénység, de őket különösen, ezért a cél az, hogy minden, a mélyszegénységből kiutat mutató programban részt tudjanak venni a romák. A szegénység nem csak romaügy, hanem mindenkit érint – húzta alá.

Az államtitkár hozzáfűzte, hogy a kormányülésen részt vett Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke is, akivel megállapodtak abban, hogy az önkormányzattal kötött keretmegállapodás végrehajtását rendszeresen ellenőrizni fogja a Kormány.

A társadalmi vita során a stratégia kibővült egy közbiztonsági és egy társadalmi szemléletformálási fejezettel is – jelentette be az államtitkár.

Forrás: http://romagov.kormany.hu/